Izložio plan
20

Zolj u ekspozeu: Molim vas da svi ovdje ostavimo trag, a ne mrlju

Klix.ba
Adem Zolj (Foto: H. M./Klix.ba)
Adem Zolj (Foto: H. M./Klix.ba)
"Vas sve molim da svi ovdje ostavimo trag, a ne mrlju", riječi su kojima je kandidat za premijera Kantona Sarajevo Adem Zolj završio današnji ekspoze u kojem se dotakao brojnih pitanja koja tište kanton.

Prije glasanja o Prijedlogu odluke o potvrđivanju Vlade KS sa Zoljem na čelu on je za govornicom naveo oblasti za koje smatra da ih treba reformisati, ali i poruke koje ima za svoje saradnike.

"Pokušajte naći u svakom čovjeku ono što zna da radi i tako usrećujete i sebe i njega", poručio je između ostalog Zolj i obećao transparentnost i sigurnost rada, timski rad, pravednost, odgovornost, kao i otvaranje novih radnih mjesta.

"Ove godine želim definisati nešto što ćemo početi. Neko će drugi presijecati vrpcu i slikati se oko toga, ali je bitno da se krene s tim", istakao je Zolj govoreći o projektu Smart City koji omogućava praćenje svega što se dešava u Kantonu Sarajevo putem aplikacije, poručivši: "Nema više čokolade za operatera koji se javio na telefon".

Dalje je naveo kako je potreban rad na uspostavi elektronskog sistema za upravljanje protokolom dodajući da je bilo inicijativa, ali je sve stalo, da su procedure duge, da je uključeno mnoštvo ljudi, nose se papiri, koverte, ali da je to prevaziđeno. Govorio je i o prvoj i devetoj transverzali, te poručio: "Neću se dolaziti i slikati, meni je važan projekt i da se on završi. Ako me ima na nekim fotografijama, to su me natjerali".

Dotakao se i teme parking prostora kojeg hronično nedostaje u Sarajevu pitajući zašto kanton koji dobija toliki novac od parkiranja ne može izgraditi još parking prostora, odnosno javnih garaža.

"Moj stručni aspekt je da garaže treba forsirati do Marijin-Dvora, a taj račun koji dobijete da vam služi za besplatan javni prijevoz", naveo je.

Kada je riječ o rekonstrukciji tramvajske pruge, Zolj smatra da su krediti EBRD-a tako povoljni za realizaciju ovih projekata, a misli da se iz budžeta može odvojiti dio novca.

"Od Dolac Malte prema Ilidži pruga je u katastrofalnom stanju. Moj san je trava, a okolo šinu jedva vidite. Barem ću stvoriti uslove da se to započne", obećao je. Dotakao se i biciklističke staze te naveo pozitivan primjer Kopenhagena.

U ekspozeu je istakao i potrebno ubrzanje dinamike rekonstrukcije vodovodne mreže i klizišta te potrebu bolje organizacije posla kako ne bi ponovo ljeti bile redukcije, kao i stvaranje uslova za sistemsko rješenje problema pasa lutalica, povećanje energetske efikasnosti i zelenih fasada, reformu javne uprave, ekonomske reforme i druge hrabre reforme u organizaciji, ali i odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije.

"Ne treba formirati takozvane 'šahbaz organizacije', već se okrenuti kvalitetu rada i nadležni moraju analizirati nalaze inspekcije. Nema lične sujete da vi nekog prijavite, već da svako radi svoj posao", stav je kandidata za premijera.

On se zalaže i za evropske standarde u obrazovanju i zdravstvu, zaštitu životnog standarda, kao i poštivanje ljudskih prava i sloboda, zaustavljanje bespravne gradnje i trkača na cestama uz poruku: "Primijenimo mi potrebne direktive, a EU će doći sama".

Govoreći o komunalnim preduzećima rekao je: "Tu mora doći do reforme rada. Radio sam sa svim tim preduzećima, dugo ih poznajem. Jutros vidim starijeg čovjeka kako lopatom i metlom čisti ulicu. Ne može on lopatom i metlom održavati grad, komunalna preduzeća moraju imati adekvatnu mehanizaciju, a smanjiti administraciju".

Na kraju se osvrnuo i na svoj privatni život istaknuvši: "Kada pređem kućni prag, dočekaju me dvije moje ljepotice i daju mi poljubac, sve moje brige nestanu".