Neizvjesno ljeto
15

Zolj očekuje da novi menadžment ViK-a Sarajlijama osigura redovno vodosnabdijevanje

Piše: I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj je kazao da će ljetne redukcije zavisiti od prijedloga koji će im dati novi menadžment Vodovoda i kanalizacije.

"U Vodovod i kanalizaciju treba dovesti stručnog menadžera. Za ove sada ne znam da li su stručni. Prema mom mišljenju nije dobro birati glavnog direktora iz tog preduzeća. Uvijek su to neki lični odnosi, lične sujete. Primjer je Vodovod i kanalizacija", kazao je Zolj.

Istakao je da bi volio tamo vidjeti inžinjera s građevinskog fakulteta i da ima dosta takvih stručnjaka.

"Do sada nam niko iz Vodovoda i kanalizacije nije predstavio studiju nekih stručnjaka, program za daljnje djelovanje. Sad su bunari puni. Kad ne bude vode, šta će onda biti. Onda ćemo pitati direktoricu: Šta ćemo sad?", kazao je Zolj.

Naveo je da se popravkama malih kvarova ne može postići ukidanje redukcije vode.

"Očekujemo da dogovorimo jedan plan. Stav Vlade će biti da nema redukcija. Sada je lako. Pumpe rade punom parom, a ne treba toliko da rade. Isporučujemo 3.040 litara, a potrebe Sarajeva su 1.300 litara. Ja mislim da su troškovi električne energije znatno veći sada. Ja hoću realne stvari", naveo je premijer Zolj.

Podsjećamo Sarajevo se već dugo suočava s problemom redukcija vode pa je i bivši direktor ViK-a smijenjen zbog tog problema, odnosno nerješavanja tog problema. U prethodnih pola godine na čelu ViK-a je Azra Muzur koja je na tu funkciju imenovana nakon odluke Vlade KS i Nadzornog odbora preduzeća.

Trenutno u Sarajevu nema redukcija kakve su bile prošle godine, ali tome nesumnjivo doprinose i vremenski uvjeti, odnosno mnogo padavina. Šta će biti ovog ljeta, da li će Sarajlije opet ispaštati ostaje da se vidi.

U međuvremenu je raspisan konkurs za poziciju direktora ViK-a.