Agencija za lijekove BiH
49

Zolak: Vrše pritisak s više nivoa da "ozakonim" liječenje tehničkim kisikom u RS-u

M. G.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak rekao je da raspolaže činjenicama koje pokazuju kakav se pritisak vrši na njega i agenciju da se "ozakoni" korištenje tehničkog kisika u liječenju pacijenata u Republici Srpskoj.

Kako kaže Zolak, ovi napori, odnosno pritisci se vode na više nivoa, a najbitniji je taj da se već 17 dana namjerno ne nabavlja medicinski kisik u količinama dovoljnim za liječenje pacijenata.

"Poput traženja od Messera dozvole za velepromet medicinskim kisikom u tenderu za bolnicu Gradiška, znajući da je ta vrsta dozvole nepotrebna, jer je Messer proizvođač i po drugoj osnovi može isporučivati lijek, što uspješno i radi godinama. Ili priča direktora UKC-a RS da ne može nabaviti medicinski kisik, jer nije raskinuo ugovor s Tehnogasom, stvarajući na taj način osjećaj krize i panike među građanima te kupujući vrijeme da se preko institucija ili pojedinaca u tim institucijama vrši pritisak na agenciju za ostvarivanje sulude ideje koju sam već spomenuo", kaže Zolak.

Navodi da su do sada ovi institucionalni pritisci dolazili sa dvije strane.

"Prva je pokušaj ministra zdravlja RS Alena Šeranića da na prošlosedmičnoj konferenciji entitetskih ministara zdravlja i predstavnika Brčko distrikta dobije saglasnost za upotrebu tehničkog kisika. Na tom sastanku su mu svi učesnici jasno poručili da ne postoji zakonska mogućnost da se ta zamisao provede", ističe Zolak.

Druga linija pritisaka, navodi Zolak, ide preko Stručnog vijeća (Upravnog odbora) agencije, čiji su članovi jučer u večernjim satima dobili zahtjev za hitan sastanak ovim povodom.

"Saglasnost prisutnih članova na tom sastanku nije data. Za sve navedeno posjedujem konkretne dokaze u vidu prijedloga zapisnika s konferencije ministara zdravlja i predstavnika Brčko distrikta te viber prepisku Stručnog vijeća agencije s pomenutom inicijativom", zaključuje Zolak.