Početak snježnih padavina
0

ZOI '84. spremno dočekuje novu sezonu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Početak snježnih padavina i eventualno zadržavanje snijega KJP ZOI '84. dočekuje potpuno spremno, izjavila je danas Feni glasnogovornica ove firme Muamera Šehić.

Ona je istaknula da je završen i LOT 1 Projekta vještačkog zasnježivanja, u okviru kojeg je urađen i projekt upojno-sabirnog bunara. U ovaj bunar se sakupljaju oborinske vode koje će se koristiti za proizvodnju snijega. Time će se reducirati potrošnja vode iz KJKP "Vodovod".

Osim redovnog skijanja, iz ZOI '84. najavljuju da će predstojeće sezone biti i mnogo drugih zbivanja.

Šehić navodi da očekuje niz događaja i takmičenja koja su predviđena kalendarom Ski-saveza BiH. Među značajnijim događajima je 51. svjetsko vojno prvenstvo (vojna olimpijada), koja će biti održana u februaru 2011. godine.

"Za potrebe prvenstva smo u saradnji s Ministarstvom odbrane BiH aktivno radili na sređivanju staza, a urađena je i pet kilometara duga staza za nordijske discipline na Velikom polju. Također su postavljeni i montažni smještajni kapaciteti, čija namjena je da služe za pripreme takmičara i smještaj sudija i tehničkog osoblja", kazala je glasnogovornica ZOI '84.

Osim toga, planiran je i Evropa kup u snowboardu, a trenutno se radi i na pregovorima za organiziranje mini izdanja "Ski legendi".

"Prošle sezone smo imali Evropa kup u snowboardu, te smo kao suorganizatori, u smislu pružanja tehničke podrške, zadvoljili apsolutno sve kriterije. Želeći oživjeti ovu vrstu zimskog sporta uredili smo snowboard stazu te je završena i skakaonica da bi i ove sezone sve proteklo u najboljem redu", kaže Šehić.

Sezona klizanja trebalo bi da počne u prvoj polovini decembra. Trenutno se pripreme oko postavke ledene plohe privode kraju.