Prognozirano zahlađenje
36

Znatno svježije jutro u Bosni i Hercegovini, na Bjelašnici izmjereno dva stepena

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon nekoliko izrazito toplih dana, širom Bosne i Hercegovine došlo je prognozirano zahlađenje koje je pojedinim krajevima donijelo kišu i osjetan pad temperature. Tako je jutros u pet sati na Bjelašnici izmjereno svega dva stepena Cezijusovih.

Ovog jutra najhladnije je bilo bh. planini Bjelašnici gdje je, kako javljaju na Facebook stranici BHMeteo, izmjereno dva stepena.

Sa jučerašnjim zahlađenjem ušli smo u duži period umjerenih temperatura, bez naznaka za skoriji povratak paklenih i dugotrajnih vrućina. Ljeto zasigurno smanjuje u brzinu manje.

Do kraja jula i kroz početak augusta vrijeme generalno promjenjivo. Uz one lijepe sunčane dane, bit će i dana sa čestom pojavom kiše i pljuskova sa grmljavinom. Temperature oko prosjeka, bez ekstremnih i dugotrajnih vrućina.

Meteorolozi za danas u u Hercegovini prognoziraju pretežno sunčano. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. U Bosni većinom umjerena naoblaka. U centralnim i istočnim područjima prije podne može biti i pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima će biti i magle. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 27 stepeni, na jugu zemlje do 30°C.

U petak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U centralnim i istočnim područjima Bosne po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima će biti magle. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14, na jugu zemlje do 19 stepeni Celzijusovih. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32.

Za dane vikenda temperaturne vrijednosti polako rastu. U subotu, 29.07.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16, na jugu zemlje do 20. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33 stepena Celzijusovih.

U nedjelju u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U Bosni sunčano prije podne. U poslijepodnevnim i večernjim satima širom Bosne su mogući jači lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17 stepeni, na jugu zemlje do 21. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34 stepeni Celzijusovih.