31. decembar 1994. godine
0

Znate li za nesreću na sarajevskom aerodromu od prije 29 godina? Sve zbog "Sarajevo approacha"

S. Š.
Izvor: X.com/Jasmin Lokmić
Izvor: X.com/Jasmin Lokmić
Na današnji dan prije 29 godina, tačnije 31. decembra 1994. godine, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dogodila se avionska nesreća, ali na svu sreću bez ljudskih žrtava. Sve se odigralo zbog "Sarajevo approacha".

U nesreći je uništen avion Ilyushin 76TD, registarskih oznaka EW-76836. Riječ je o avionu koji je bio u vlasništvu bjeloruske kompanije "Belair" koja je postojala od 1991. do 1999. godine.

U nesreći je avion u potpunosti uništen, kasnije i recikliran, ali na svu sreću u ovoj nesreći nije bilo ljudskih žrtava.

Do nesreće je došlo tokom leta na relaciji Luksemburg - Sarajevo, a sve zbog toga što su piloti izveli poznati "Sarajevo approach".

"Zbog loše procjene, sletjeli su tek na sredini poletno-sletne staze. Ostatak piste nije bio dovoljan da se avion sigurno zaustavi i tako je završio na travnatoj površini iza praga piste. Vremenski uslovi koji su obilježili taj dan su bili kiša sa jakim vjetrom. Posada je iz aviona izašla nepovrijeđena. Teret koji se, između ostalog, sastojao od vina i šampanjca planiranog za proslavu novogodišnje večeri je u većim dijelom spašen", napisao je to na svom X nalogu Jasmin Lokmić, inače uposlenik Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi.

Inače, tzv. "Sarajevo approach" je sarajevski pristup slijetanja koji se odnosi na taktički pristup (nagib od 25 stepeni) koji je dizajniran da minimizira vrijeme koje je avion bio izložen vatri iz neprijateljskog oružja tokom operacija na Sarajevo tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Zbog stalne opasnosti od vatrenog oružja na avion koji slijeće, kada su se piloti približili zemlji, izvršili su proceduru „taktičkog sletanja“, kao mjeru sigurnosti, koja je imala neke specifičnosti.

Lokmić je, također, uz informacije, na društvenoj mreži postavio i niz fotografija koje su nastale 31. decembra 1994. godine, neposredno prije i poslije nesreće.