Poginuo na današnji dan
825

Znate li ko je bio Kurt Schork i zašto je tražio da njegov pepeo poslije kremiranja donesu u Sarajevo

B. T.
Kurt Schork (Foto: Arhiv)
Kurt Schork (Foto: Arhiv)
Američki ratni reporter Kurt Schork poginuo je na današnji dan, 24. maja 2000. godine, na zadatku u Sijera Leoneu. Izvještavao je sa brojnih svjetskih ratišta, između ostalih i iz BiH, s kojom je imao posebnu vezu.

Prvi je donio priču o Bošku Brkiću i Admiri Ismić, poznatim kao sarajevski Romeo i Julija.

Schorku je posthumno dodijeljen bh. pasoš. i ulica u Sarajevu. Koliko je lično bio vezan za našu državu, govori i podatak da je prema Schorkovim ličnim željama, nakon kremiranja polovina njegovog pepela sahranjena pored majke u Washingtonu, a polovina na groblju Lav u Sarajevu, pored grobova Boška i Admire iz njegove planetarno poznate priče.

Groblje Lav: Pepeo Kurta Schorka stoji pored grobova Boška i Admire (Foto: Wikipedia)
Groblje Lav: Pepeo Kurta Schorka stoji pored grobova Boška i Admire (Foto: Wikipedia)

Podsjetimo, Boško i Admira ubijeni su na Vrbanja mostu 1993. godine, a fotografija njihovih zagrljenih tijela, koja su nepomično ležala sedam dana na mostu, obišla je svijet.

Svjetska priča o ljubavi i tragičnoj smrti

Dvoje 25-godišnjaka je ubijeno hicima snajpera u pokušaju da napuste grad i strahote rata, a prema riječima očevidaca, metak je prvo pogodio Boška, a zatim Admiru, koja je ranjena dopuzala do njega i zagrlila ga te tako izdahnula.

Kurt Schork, koji je tokom agresije na BiH bio šef Reutersovog ureda u Sarajevu, prvi je napisao reportažu, a o ljubavi i tragičnoj smrti sarajevskog para poslije su ispričane brojne priče, otpjevane brojne pjesme, bili su inspiracija za mnoga umjetnička djela...

Sarajevo mu se odužilo nazivom ulice nazvane po njemu, koja se proteže od kružnog toka na Stupu, preko Stupske petlje, pored Sarajevskog aerodroma, sve do entitetske linije na Dobrinji.

Amerikanac koji je postao tipični Sarajlija

Prilikom postavljanja table s njegovim imenom u Aerodromskom naselju, dipolomata Jacques Paul Klein kazao je kako je "Schork u ratnom Sarajevu, iako američki državljanin, postao tipični Sarajlija".

"Postao je svijest grada koji se ruši i pokazao da pero može biti jače od mača", kazao je Klein tom prilikom.

Na tabli pored naziva ulice upisano je da je Schork tokom 1.335 dana opsade cijelom svijetu pokazao istinu o ratu, heroizam i veličinu patnje građana Sarajeva.

Na tabli napisano da je svijetu pokazao istinu o ratu (Foto: Twitter)
Na tabli napisano da je svijetu pokazao istinu o ratu (Foto: Twitter)

Kurt Schork je pratio brojne sukobe i ratove. Osim na Balkanu, bio je u Iraku, Čečeniji, Šri Lanki, Istočnom Timoru… Ubijen je u zasjedi dok je bio na zadatku za Reuters u Sijera Leoneu, zajedno sa snimateljem Miguelom Gil Morenom de Morom iz Španije, koji je radio za Associated Press.

Memorijalni fond Kurta Schorka od svog osnivanja 2002. godine nastoji podržati novinare freelance i lokalne novinare čiji je rad često loše plaćen i opasan.