{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Znam za nož, osjećam žicu..."

S
20.7.2009. u 19:30
6
41
"Znam za nož, osjećam žicu..."
6
"Znam za nož, osjećam žicu..."
U Srebrenici se jutros desio incident kada su nepoznati počinitelji na fasadi zgrade u kojoj je smješteno Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine "Leptir", napisali grafit "Znam za nož, osjećam žicu, j....u vam majku za Srebrenicu PG". Pored grafita su bili nacrtani polumjesec i zvijezda, kako pokazuju fotografije koje su u našu redakciju proslijedili iz ovog udruženja.
"Jutros kad samo došli na posao (20.7.2009g. u 10sati) na zidu smo našli grafit koji koji glasi - Znam za nož, osjećam žicu, j...t ću vam majku za Srebrenicu PG.", napisala je u obraćanju javnosti Željka Katanić, predstavnica Udruženja "Leptir" i dodala:

"Ono što me kao majku hendikepiranog djeteta boli, kao i ostale roditelje iz Leptira, što je neko na ovakav brutalan i jadan način udario po licu nas roditelje i našu hendikepiranu djecu .U našem udruženju, naša djeca i mi smo pravoslavci, Bošnjaci, katolici i romi, razlikujemo se samo po vrsti bolesti naše djece, socijalnoj karti i nesreći koja nas je sve zbližila i ujedinila za borbu sa bolesti, i da se naša djeca i mi dovedemo u ravnopravan položaj sa zdravom kategorijom stanovništva."

Gđa Katanić je navela da udruženje osuđuje ovaj incident, navodeći da su ovi roditelji ratovali sa bolestima svoje djece a ne sa religijom, te da ne dozvoljava da ih neko ponižava bez obzira kojoj vjeri pripadali.

"Na našim okruglim stolovima su i Srbi i Bošnjaci, i Katolici i Romi, ali mi nemamo temu "Multireligijski dijalog" jer nemamo tih problema i predrasuda. Na našim okruglim stolovima su teme "kako i na koji način pomoći svom hendikepiranom djetetu", "prava i obaveze iz socijalne i zdravstvene zaštite", "Zakon o osposobljavanju, prekvalifikaciji i zapošljavanju invalidnih lica", "inkluzivna nastava", navodi gđa Željka Katanić

Na te okrugle stolove ne dolaze predstavnici vjerskih zajednica, opštinskih vlasti , samo poneka NVO i nijedan odbornik, navodi ona u saopštenju za javnost, i dodaje da svi u udruženju obilježavaju sve vjerske i državne praznike, pozivajući sve zainteresirane da dođu i da ih posjete.

"Poručujemo svima - ako ne želite prići da nam pomognete u borbi za prava naše djece i da nađemo novčana sredstva za izgradnju dnevnog centra, gdje će naša djeca imati potrebnu rehabilitaciju, edukaciju, obrazovanje i zapošljavanje, pustite nas da se borimo kako znamo i umijemo sami. Nemojte nas uvlačiti u svoje multireligijske konflikte. Očekujemo od svake majke i normalne osobe da nas podrži.", kaže se na kraju saopštenja Udruženja "Leptir" iz Srebrenice

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: