Novi grafiti u Srebrenici
6

"Znam za nož, osjećam žicu..."

Sarajevo-x.com
U Srebrenici se jutros desio incident kada su nepoznati počinitelji na fasadi zgrade u kojoj je smješteno Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine "Leptir", napisali grafit "Znam za nož, osjećam žicu, j....u vam majku za Srebrenicu PG". Pored grafita su bili nacrtani polumjesec i zvijezda, kako pokazuju fotografije koje su u našu redakciju proslijedili iz ovog udruženja.

"Jutros kad samo došli na posao (20.7.2009g. u 10sati) na zidu smo našli grafit koji koji glasi - Znam za nož, osjećam žicu, j...t ću vam majku za Srebrenicu PG.", napisala je u obraćanju javnosti Željka Katanić, predstavnica Udruženja "Leptir" i dodala:

"Ono što me kao majku hendikepiranog djeteta boli, kao i ostale roditelje iz Leptira, što je neko na ovakav brutalan i jadan način udario po licu nas roditelje i našu hendikepiranu djecu .U našem udruženju, naša djeca i mi smo pravoslavci, Bošnjaci, katolici i romi, razlikujemo se samo po vrsti bolesti naše djece, socijalnoj karti i nesreći koja nas je sve zbližila i ujedinila za borbu sa bolesti, i da se naša djeca i mi dovedemo u ravnopravan položaj sa zdravom kategorijom stanovništva."

Gđa Katanić je navela da udruženje osuđuje ovaj incident, navodeći da su ovi roditelji ratovali sa bolestima svoje djece a ne sa religijom, te da ne dozvoljava da ih neko ponižava bez obzira kojoj vjeri pripadali.

"Na našim okruglim stolovima su i Srbi i Bošnjaci, i Katolici i Romi, ali mi nemamo temu "Multireligijski dijalog" jer nemamo tih problema i predrasuda. Na našim okruglim stolovima su teme "kako i na koji način pomoći svom hendikepiranom djetetu", "prava i obaveze iz socijalne i zdravstvene zaštite", "Zakon o osposobljavanju, prekvalifikaciji i zapošljavanju invalidnih lica", "inkluzivna nastava", navodi gđa Željka Katanić

Na te okrugle stolove ne dolaze predstavnici vjerskih zajednica, opštinskih vlasti , samo poneka NVO i nijedan odbornik, navodi ona u saopštenju za javnost, i dodaje da svi u udruženju obilježavaju sve vjerske i državne praznike, pozivajući sve zainteresirane da dođu i da ih posjete.

"Poručujemo svima - ako ne želite prići da nam pomognete u borbi za prava naše djece i da nađemo novčana sredstva za izgradnju dnevnog centra, gdje će naša djeca imati potrebnu rehabilitaciju, edukaciju, obrazovanje i zapošljavanje, pustite nas da se borimo kako znamo i umijemo sami. Nemojte nas uvlačiti u svoje multireligijske konflikte. Očekujemo od svake majke i normalne osobe da nas podrži.", kaže se na kraju saopštenja Udruženja "Leptir" iz Srebrenice