Rasim Ljajić
0

Značajan pomak u potrazi za Mladićem i Hadžićem

SRNA
Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je u posljednjih godinu dana postignut značajan pomak u potrazi za dvojicom preostalih haških optuženika Goranom Hadžićem i Ratkom Mladićem, ali da je Mladićevo hapšenje apsolutni prioritet.

"U poslednjem periodu broj informacija, obim saznanja koje imamo i o Ratku Mladiću i o Goranu Hadžiću daleko je veći, nego što je to bio slučaj ranije", rekao je Ljajić, a prenose srbijanski elektronski mediji.

Ljajić je rekao da je skrivanje Ratka Mladića do proljeća 2006. godine rekonstruisano do detalja i da ta saznanja pomažu u potragama koje se sada sprovode i imaju za cilj da se dođe do traga koji vodi do bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.

"Provodimo sve aktivnosti kao da su haški optuženici ovde. U ovom trenutku u potpunosti nemamo saznanja da se oni sigurno nalaze negde na teritoriji Srbije, a sarađujemo sa službama bezbednosti svih zemalja ili većine zemalja u razmeni informacija", naglasio je Ljajić.

On je istakao da je general Ratko Mladić prioritet, što ne znači da je Hadžić zaboravljen.

"Naprotiv, ekipa ljudi radi na lociranju Hadžića, ali jasno nam je da njegovim hapšenjem ne bismo otklonili sve probleme koje imamo. Zato je najveći deo aktivnosti baziran na lociranju samog Mladića", rekao je Ljajić.