{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Značajan napredak BiH u borbi protiv trgovine ljudima

F
6.10.2011. u 13:55
0
0
Značajan napredak BiH u borbi protiv trgovine ljudima
0
Značajan napredak BiH u borbi protiv trgovine ljudima
Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Aleksandra Pandurević sastala se danas sa zamjenicom specijalne predstavnice za borbu protiv trgovine ljudima OSCE-a Ruth Freed Pojm. Ocijenjeno je da je Bosna i Hercegovina posljednjih godina značajno napredovala u borbi protiv trgovine ljudima.
"Sigurnosne službe na svim nivoima organizacije Bosne i Hercegovine postigle su značajne rezultate kako u prevenciji trgovine ljudima, tako i u obračunu s kriminalnim organizacijama pri čemu je ostvarena jako dobra saradnja s sigurnosnim službama u regionu", naglasila je Aleksandra Pandurević.

Ona je dodala da je BiH potpisnica Protokola iz Palerma i Evropske konvencije o akciji protiv trgovine ljudima i da postoji spremnost da se ispune obaveze iz tih dokumenata prije svega u oblasti harmonizacije zakonodavstva.

Također, najavila je zalaganje za poošaprile krivičnih sankcija za krivično djelo trgovine ljudima, kao i za resocijalizaciju žrtava te zaštitu njihovog identiteta.

Uprkos problemima, BiH se smatra jednom od zemalja koje vode uspješnu borbu protiv trgovine ljudima, što je dijelom i rezultat činjenice da postoji saglasnost svih segmenata društva o neophodnosti borbe protiv ove pojave, rekla je tokom susreta predsjedavajuća Pandurević.

Najavila je da će Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, u saradnji s OSCE-om, 18. oktobra biti domaćin Konferencije povodom Dana borbe protiv trgovine ljudima.

Izrazivši zadovoljstvo obimom rada Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, Freed Pojm je rekla da se OSCE u 56 zemalja, u kojima je prisutan, bavi problemom trgovine ljudima.

"Mi radimo na primjeni svih konvencija, protokola i mehanizama u borbi protiv ove pojave, a putem mehanizma GRETA planirano je da ove godine izvršimo monitoring do kojeg stepena je u ispunjavanju svojih obaveza u borbi protiv trgovine ljudima došla Bosna i Hercegovina" , rekla je ona.

Dodala je da je problem trgovine ljudima prisutan u svim zemljama, bez obzira na njihovo političko uređenje ili ekonomsku razvijenost i da se uspješno može prevenirati i spriječiti radom vladinog i nevladinog sektora, kao i aktivnom međudržavnom saradnjom, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: