Okrugli sto
0

Značaj davanja krvi u zdravstvenoj zaštiti

FENA
Povodom obilježavanja Svjetskog dana davalaca krvi Crveni križ Federacije BiH je 16. juna u Lukavcu-Modrac organizirao okrugli sto o temi „Značaj i uloga davalaštva krvi u sistemu zdravstvene zaštite u Federaciji BiH".

Pored prezentacije Crvenog križa FBiH o rezultatima u prošloj godini, na okruglom stolu se diskutovalo o partnerstvu u vezi s davalaštvom krvi, definiranju uloga i djelovanju između transfuzijskih službi i Crvenog križa, kao i o trenutnom stanju u ovoj oblasti, posebno s aspekta društvenog vrednovanja davalaca i sistemskih olakšica u zdravstvenoj zaštiti.

U toku 2008. organizirano je 289 akcija DDK u kojima je krv darovalo 10.542 davaoca i prikupljeno 10.671 doza krvi.

S obzirom na to da je s okruglog stola predloženo više zaključaka i ideja za unapređenje rada i djelovanja u ovoj oblasti, zaključke će formulirati posebna komisija u kojoj će učestvovati predstavnici ministarstava, zavoda i Crvenog križa.

Ovaj događaj bio je i prigoda za dodjelu priznanja "Medalja za život" davaocima koji su krv dali više od 50 i 100 puta, i specijalnih zlatnih olimpijskih medalja Crvenog križa Kine.

Naime, u pripremi za 29. olimpijadu, Društvo Crvenog križa Kine je donijelo odluku da odlikuje svoje davaoce krvi specijalnom zlatnom medaljom za vrijeme olimpijade, kako bi zemlju podsjetila da nisu samo sportisti heroji, već da su to i davaoci krvi koji spašavaju živote.

Crveni križ Kine je ovu posebnu zlatnu medalju za davaoce namijenio i za 500 davalaca iz Evrope, među kojima i 10 medalja za Društvo Crvenog križa BiH. Dobitnici ovih medalja u FBiH su Mujo Hido iz Vogošće, koji je dao krv 156 puta, Vjenceslav Salapić iz Livna (138), Anto Parić iz Travnika (129), Mustafa Hadžić iz Cazina 112 puta i Zdeno Benković iz Tuzle.