Nematerijalna baština
0

Zmijanjski vez nominovan na UNESCO-vu listu

FENA
Foto: Press.rs
Foto: Press.rs
Komisija za saradnju BiH s UNESCO-om prihvatila je danas da nominuje "Zmijanjski vez" na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne baštine, nakon što su pogledali nominacijski fajl o tom vezu koji je pripremio kustos Muzeja Republike Srpske Vladimir Đukanović.

„Imali smo sjajnu prezentaciju i ubijeđen sam da će ljudi širom svijeta moći vidjeti šta je to karakteristika zmijanjskog područja. Također, usvojili smo prijedlog da se Hagada, važan dokument za BiH, nominuje za UNESCO-ov Registar pamćenje svijeta, gdje BiH do sada nije imala nijedan dokument iako je to veoma značajno za kulturu jedne zamlje“, rekao je predsjedavajući Državne komisije za saradnju BiH s Unescom Sredoje Nović.

U narednom periodu slijedi zapisivanje onoga što bi moglo biti na Privremenoj listi nematerijalnog nasljeđa, nakon čega će kustosi da ocijene da li postoji dovoljno materijala za kandidaturu u Registar, a zatim na listu UNESCO-a.

Na Privremenoj listi su Nevesinjska olimpijada, Krsna slava, Osećanski jezik, Branje trave ive na Ozrenu, Paljenje žežnice, Mrkonjićki kovači...

„Zmijanjski vez je prvi kandidovan jer je od sredine 19. vijeka do danas zadržao ovu ornamentalnu formu, specifične je izrade, uvijek je tamno-plave boje i uvijek se određene tehnike u njegovoj izradi koriste“, rekao je viši kustos etnolog Vladimir Đukanović.

Prijedlozi za UNESCO-vu preliminarnu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa od značaja za čovječanstvo urađeni su u Republici Srpskoj 2011. godine.

U izradi liste su učestvovali kustosi-etnolozi iz muzeja u RS-u.