Prebacit će ga iz Španije
48

Zloglasni ubica "zemunskog klana" ostatak kazne odslužit će u BiH

A. Ku.
Siniša Petrić zvani Zenica
Siniša Petrić zvani Zenica
Zloglasni ubica "zemunskog klana" Siniša Petrić zvani "Zenica" odslužit će ostatak zatvorske kazne u Bosni i Hercegovini nakon što je udovoljeno njegovom zahtjevu da bude prebačen iz zatvora u Španiji u KPZ Foča.

On je 2012. godine uhapšen u jednom restoranu u Španiji, a ostatak zatvorske kazne će odslužiti u našoj zemlji.

Iako je u BiH trebao stići jučer, njegov dolazak je, iz zasad nepoznatih razloga, prolongiran za početak februara.

Podnio molbu

Petrić je stekao uslov da bude pušten iz zatvora u Španiji nakon čega je podnio molbu da ostatak kazne odsluži u našoj zemlji.

Iz Okružnog suda Banja Luka navode da se Ministarstvo pravde Kraljevine Španije obratilo Ministarstvu pravde BiH sa zamolnicom za priznanje i izvršenje presude protiv osuđenog S. P. , tj. za premještanje osuđenog na izdržavanje kazne zatvora u BiH, čiji je državljanin.

Navode da je molba za priznanje presude Nacionalnog suda Španije od 22.12.2014. godine prihvaćena jer su ispunjeni uslovi propisani Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

U saopćenju suda se navodi da ono za šta je Petrić osuđen u Španiji jesu krivična djela i po domaćem zakonodavstvu.

"Djelo opisano pod tačkom 1. navedene presude je krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnih djela Krivičnog zakonika RS, a djelo opisano pod tačkom 2. iste presude je krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Za ta djela utvrđene su pojedinačne kazne zatvora pa je Okružni sud u Banjoj Luci osuđenom izrekao jedinstvenu kaznu od 14 godina u koju je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru", saopćeno je iz suda.

Pobjegao iz zatvora

Prije hapšenja u Španiji, Petrić je pobjegao iz zatvora u Srbiji te je za njim raspisana potjernica 2000. godine. On je bio smješten u zatvor u Sremskoj Mitrovici u koji se nije vratio tokom puštanja na slobodni vikend 2007. godine.

O njemu se ništa nije znalo do 2012. godine. Tada je uhapšen zajedno sa Lukom Bojovićem i Vladimirom Milisavljevićem.

Nakon njegovog hapšenja oglasio se tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić koji je rekao da sa Petrićevim hapšenjem "zemunski klan" više ne postoji.

Petriću se pripisuju mnoge likvidacije za "zemunski klan" širom Evrope, ali dokazi protiv njega izostaju. Pitanje je šta će biti sa njim nakon odsluženja kazne u Foči.