Identifikacija žrtava u Tuzli
0

Zločinci se slobodno šetaju i 17 godina poslije

Sarajevo-x.com
Mustafa Mušanović izgubio je dva sina
Mustafa Mušanović izgubio je dva sina
U Komemorativnom centru Tuzla danas je obavljena identifikacija trinaest ekshumiranih tijela, civilnih žrtava rata. Doktor Vedo Tuco, ljekar sudske medicine, kazao je novinarima da se radi o četiri tijela žrtava iz Vlasenice i devet tijela žrtava iz Bratunca.

Dženaza i kolektivni ukop identificiranih žrtava u Vlasenici planiran je za 25. april, dok će dženaza bratunačkim žrtvama biti obavljena 12. maja.

Prema riječima Dževada Bektaševića, predsjednika Udruženja porodica preživjelih Bošnjaka Vlasenice, identifikacije će biti nastavljene i naredne sedmice tako da bi trenutni broj identificiranih i pripremljenih tijela za ukop mogao biti promijenjen.

"Dobili smo još petnaest preliminarnih rezultata i postoji mogućnost da prije dženaze imamo nove identifikacije. Trenutno imamo 33 tijela spremna za ukop", kazao je Bektašević.

Šuhra Sinanović, koja je danas prisustvovala identifikaciji, u ime porodica okupljenih oko Udruženja porodica preživjelih iz Bratunca, kazala je da pripreme za dženazu u Bratuncu idu planiranim tokom, iako su porodice generalno nezadovoljne odnosom prema bratunačkim i općenito civilnim žrtvama rata.

"Do sada imamo deset identificiranih tijela, a očekujemo da će taj broj biti oko četrdeset. Samo u 1992. godini mi smo imali 603 nestala civila Bošnjaka u Bratuncu, a do sada je, za sedamnaest godina od počinjenog zločina", ukopano samo 135 tijela, riječi su Šuhre Sinanović.

Potresne priče pred Komemorativnim centrom danas su iznijeli Mustafa Mušanović, koji je 1992. godine izgubio dva sina, te Elvira Ferhatović, koja je danas identificirala svoju sestru Adviju Ferhatović, ubijenu 2. juna 1992. godine sa samo sedamnaest godina.

"Kada god idemo u Vlasenicu vidimo zločince na ulicama. Moju sestru su ubili Zoran Obrenović i Zoran Stupar. Svi to znaju, ali zločince još ne stiže kazna", kroz suze je danas svjedočila Elvira Ferhatović.