SDP
0

'Zločinačke izjave Dodika više se ne smiju tolerisati'

Sarajevo-x.com
SDP je najoštrije osudio posljednju u nizu izjava premijera RS-a Milorada Dodika, a koja se tiče stradanja građana u Tuzli i Sarajevu.

"Zločinačkom izjavom u stilu svog očiglednog idola, zločinca Radovana Karadžića, Dodik se ovaj put obrušio na žrtve tuzlanske Kapije i sarajevskih Markala", primjećuju iz SDP-a te ističu kako se u posljednje vrijeme antagonizam ovog političara očituje na "najvulgarniji i najdrskiji način koji duboko vrijeđa sve građane" jer se "negiraju sve žrtve, stradanja i patnje koje su naši građani podnijeli u toku rata, kao i presude Haškog tribunala za ratne zločine u Sarajevu i Tuzli".

Zbog takvog ponašanja gradonačelnici Sarajeva i Tuzle gradskim vijećima su uputili na usvajanje Izjavu kojom se najoštrije osuđuje Dodikovo ponašanje, te će tražiti od Vijeća i ovlaštenja za pokretanje tužbe protiv Premijera RS-a.

"U cilju zaštite opstojnosti i digniteta naše zemlje istu proceduru je pokrenuo i Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo", saopšteno je.

"Ovakvim istupima Milorad Dodik se do kraja diskreditirao na političkoj sceni i u ukupnoj javnosti koja više neće i ne želi trpiti izljeve njegovog bijesa, mržnje i iskonstruisanih laži. Krajnje je vrijeme da mu se jasno stavi do znanja da je osoba koja ne može i ne smije biti bilo kakav politički faktor u rješavanju sudbine države Bosne i Hercegovine", navode iz Centra za informisanje SDP BiH.