Osuđen na 11 godina
153

Zločinac Vukadin Spasojević posjeduje državljanstvo Srbije i za njim će biti raspisana potjernica

S. Š.
Milomir Đuričić i Vukadin Spasojević (Foto: Detektor)
Milomir Đuričić i Vukadin Spasojević (Foto: Detektor)
Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine je Vukadin Spasojević osuđen na 11 godina zatvora, međutim on se nije pojavio na izricanju presude i policija ga nije pronašla na adresi stanovanja.

Spasojević je, u predmetu u kojem je osuđen i Milomir Đuričić, osušen na 11 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u logoru "Uzamnica" kod Višegrada 1992. i 1993. godine.

Osuđeni su za zločin protiv čovječnosti i učešće u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom na nesrpsko stanovništvo u Višegradu.

Spasojević je osuđen po četiri tačke za prisiljavanje zatočenih žena i muškaraca na seksualni odnos i njihovo fizičko zlostavljanje, što je okvalifikovano kao mučenje. Kako se navodi, ova zlostavljanja su drugi vojnici posmatrali i smijali se.

Presuda je izrečena osmog marta, ali Spasojević nije pronađen na adresi koja je navedena kao njegova adresa stanovanja.

"Kako je prema optuženom doneseno rješenje o određivanju pritvora, poduzimajući procesne radnje, sud je izdao naredbu za lišenje slobode optuženog. Međutim, prilikom realizacije naredbe, od strane policijskih službenika konstatovano je da optuženi nije zatečen na adresi prebivališta", rečeno je prethodno iz Suda BiH, kao i da će biti poduzeti daljnji koraci i potrebne radnje.

Kontaktirajući dalje Sud BiH, potrebne radnje podrazumijevaju raspisivanje potjernice. Osim toga, Spasojević posjeduje i državljanstvo Srbije te tako postoji mogućnost da se nalazi i u Srbiji što ne bi bio prvi put da osuđenici za ratne zločine, nakon presude, napuste BiH.

"Prema podacima kojima sud raspolaže, optuženi Vukadin Spasojević ima i državljanstvo Republike Srbije. Shodno činjenici da optuženi nije zatečen na adresi prebivališta te da samim tim nije realizirana naredba Suda za lišenje slobode optuženog, Sud će po hitnom postupku a shodno zakonskoj proceduri u ovakvim slučajevima, izdati naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice", potvrđeno je za Klix.ba iz Suda BiH.

Sudu BiH su od ranije nedostupni osuđenici za ratne zločine, među njima Momir Savić, Mirko Todorović, Mićo Jurišić, Boško Lukić, Miroslav Duka, Dragomir Kezunović i Dragan Marijanović.

Također, 15 optuženika, koji su nedostupni bh. pravosuđu i za kojima je izdata međunarodna potjernica, terete se za ratni zločin protiv civila i to su: Ivan Ančić, Jurica Božić, Anto Golubović, Miroslav Hrstić, Milorad Kotur, Marijan Kozina, Dalibor Krstović, Miodrag Mitrašinović, Elvir Muminović, Miljenko Nogolica, Slađan Pajić, Vide Palamenta, Dušan Spasojević, Miloš Zekić i Brane Petković.