{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zločinac Milan Lukić traži izmještanje iz estonskog zatvora

F
FENA
12.3.2015. u 14:29
15
53
Zločinac Milan Lukić traži izmještanje iz estonskog zatvora
15
Zločinac Milan Lukić traži izmještanje iz estonskog zatvora
Milan Lukić (Foto: Arhiv/EPA)
Milan Lukić, koji služi doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Višegradu, zatražio je izmještanje iz zatvora u Estoniji zbog jezičkih barijera i udaljenosti porodice.
U podnesku predsjedniku Rezidualnog mehanizma Haškog tribunala, Lukićevi advokati Jason Alarid i Dragan Ivetić su zatražili njegovo izmještanje iz zatvora u estonskom gradu Tartu Vangla, jer ga nepoznavanje jezika dovodi u izolaciju, prenosi BIRN-Justice Report.

"Nemogućnost da komunicira s drugim osuđenicima i osobljem nanosi Lukiću sve veći psihički bol, što se može tumačiti kao okrutno i nehumano postupanje. Takva jezička barijera ga sprečava da učestvuje u društvenim, radnim i rehabilitacijskim programima", navodi se u podnesku.

Lukićeva odbrana je navela i da Lukićeva supruga i jednoipogodišnje dijete žive u Njemačkoj, te da im treba više od deset sati putovanja do Estonije, što također predstavlja "otežavajuću okolnost".

Lukićevi advokati zatražili su njegovo hitno prebacivanje u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu (Holandija) i održavanje ročišta na kojem bi se raspravljalo o njegovom prebacivanju u drugu zemlju.

Lukića je Haški tribunal 2012. godine osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih na području Višegrada, a u Estoniju je prebačen u februaru prošle godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: