Nakon odsluženja 2/3 kazne
0

Zločinac iz Bosanskog Šamca, Blagoje Simić, na slobodi

Sarajevo-x.com
Blagoje Simić (Foto: Arhiv)
Blagoje Simić (Foto: Arhiv)
Nakon što je odslužio dvije trećine petnaestogodišnje kazne za zločine u Bosanskom Šamcu, Blagoje Simić pušten je na slobodu odlukom Patricka Robinsona, predsjednika Haškog tribunala, javlja BIRN - Justice Report.

Simić, bivši predsjednik opštinskog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) i srpskog Kriznog štaba u općini Bosanski Šamac, osuđen je u novembru 2006. godine na 15 godina zatvora za zločine nad nesrpskim stanovništvom te općine.

Simić se predao Haškom tribunalu u martu 2001. godine, i to mu je vrijeme uračunato u kaznu, tako da je do danas odslužio deset godina kazne.

U odluci predsjednika Haškog tribunala se navodi da je Simić tokom izdržavanja kazne u Velikoj Britaniji pokazao "kajanje i žaljenje za žrtvama rata, a posebno žrtvama njegovog političkog rada".

"Smatram da, dok je težina zločina gospodina Simića veoma visoka, vrijeme koje je proveo u pritvoru i njegova prikazana rehabilitacija idu u korist ranijeg puštanja. Stoga sam mišljenja da bi Simić trebao biti prijevremeno pušten na slobodu", navodi se u odluci Patricka Robinsona.

Prvostepenom presudom iz oktobra 2003. godine Simić je također proglašen krivim i osuđen na 17 godina zatvora, ali mu je nakon žalbe kazna smanjena za dvije godine, te je u martu 2007. prebačen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne.

Presudom Apelacionog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Simić je osuđen za pomaganje i podržavanje progona kroz protivpravna hapšenja i pritvaranja nesrpskih civila, njihovo zatočenje u nehumanim uslovima, tjeranje na prisilni rad i prisilno premještanje nesrpskih civila.

"Pretresno vijeće je konstatovalo da su događaji koji su se odigrali u opštinama Bosanski Šamac i Odžak između aprila 1992. i decembra 1993. godine, predstavljali rasprostranjeni i sistematski napad na civilno stanovništvo. Taj napad obuhvatao je nasilno preuzimanje vlasti u Bosanskom Šamcu od strane pripadnika paravojske i srpske policije", navodi se u presudi.

Blagoje Simić, prema navodima drugostepene presude, bio je na vrhu udruženog zločinačkog poduhvata na općinskom nivou.

"On je bio najviši funkcioner civilnih vlasti u općini Bosanski Šamac. On je znao da su njegova uloga i ovlasti bile od suštinske važnosti za ostvarenje zajedničkog cilja progona", zaključak je Apelacionog vijeća MKSJ-a.