31. godišnjica
46

Zločin na Korićanskim stijenama: Pored trostruke egzekucije, 12 logoraša je preživjelo

I. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U ponedjeljak, 21. augusta 2023. godine od 11:00 sati, na lokaciji Korićanskih stijena, na planini Vlašić, članice Saveza logoraša u BiH realizuju manifestaciju obilježavanja i pamćenja 31. godišnjice terora strijeljanja 224 logoraša.

Zločin nad logorašima su počinili pripadnici Interventnog voda policije Republike Srpske iz Prijedora, uz izgovor "da logoraše vode na razmjenu". Po dolasku na lokaciju Korićana, zločinci odvode grupe logoraša nad ponor, a zlodjelo otpočinju naredbom logorašima da se poredaju i kleknu nad ponor Korićanskih stijena.

Pucnjevima u leđa logoraša i uz povike pripadnika policije da oni ovdje mijenjaju "mrtve za mrtve, i žive za žive", ubijaju ih i bacaju u ponor Korićana, a potom bacaju bombe za njima u ambis.

"Zločin nad ponorom Korićanskih stijena, kao i brojni drugi tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, je počinjen radi ostvarenja projekta etnički čistih područja, samo za pojedine narode, narode koji u svojoj filozofiji smatraju da vrijede više od ostalih. Ovaj koncept, koji opstaje do današnjih dana, odavno je poznat kao koncept fašizma, i isti prepoznajemo, ne samo u regiji, nego na žalost, i na brojnim drugim destinacijama u Evropi i svijetu. Međutim, i pored trostruke egzekucije, zločin na Korićanskim stijenama je preživjelo 12 logoraša i istina o masakru se proširila, a neki od glavnih zločinaca su osuđeni pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine, što je još jedan dokaz da istina ipak izlazi na svjetlo dana, iako često sa zakašnjenjem", navode iz Saveza.

Iz Saveza navode da zajedno sa svim svojim članicama širom države, pa i šire, od svojih početaka do danas, on je od predvodnika borbe protiv fašizma na ovim područjima.

"Tokom skoro tri decenije, nekada sa većim, a nekada sa manjim uspjehom, dajemo aktivan doprinos i istrajavamo u borbi za istinu i pravdu za sve narode u Bosni i Hercegovini. U cilju nastavka borbe za zajedničku državu, za sve one koji je takvom i osjećaju, pozivamo sve aktere, domaće i strane, da daju svoj aktivan doprinos i podršku radu Savezu, a u tom smislu najbitniji momenat je Zakon o zaštiti žrtava ratne torture. Samo zajedno, udruženim antifašističkim snagama, ćemo pobijediti u iskonskoj borbi između dobra i zla. Udružimo se u dobru i svjetloj istini, a ne u mraku srednjovjekovnih shvatanja i dogmi", pozvali su.