Univerzitet u Tuzli
0

"Zlatni studenti" ogorčeni ponašanjem rektora i saradnika

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dobitnici Zlatnih plaketa za period 2005.-2009., najbolji studenti Univerziteta u Tuzli, ogorčeni su ponašanjem rektora Džeme Tufekčića i njegovih saradnika koji odbijaju da im isplate zasluženu novčanu nagradu, odnosno, obećanih 1.000 KM za postignuti izvanredni uspjeh.

Studenti, njih 59, dobili su 20. novembra plakete Zlatni student, ali ne i priliku da se obrate prisutnim niti novac. Istog dana, rektor ih je obavijestio da je nagrada od 1.000 KM smanjena drastično na 250 KM zbog krize te obećao da će ostatak platiti ukoliko bude sredstava.

"Ubijedili su nas da se nagrade za "zlatne studente" dodjeljuju iz granta Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona, a koji je sa 100.000 KM smanjen na 50.000 KM. Međutim, nakon kontaktiranja Ministarstva obrazovanja, napismeno smo dobili informaciju da taj grant uopće ne postoji te da se nagrade isplaćuju iz Fonda koji je osnovao sam Univerzitet. Po našim informacijama, sada se u tom Fondu nalazi neiskorištenih 550.000 KM", izjavila je Feni jedna od dobitnica plakete Mirela Karić.

Studenti su, pojasnila je Karić, organizirali i proteste 4. decembra, a 17. decembra Univerzitet šalje saopćenje za javnost u kojem objašnjava da se novčane nagrade za zlatne studente mogu isplatiti " za svaku školsku godinu u skladu s raspoloživim sredstvima Fonda za stipendiranje Univerziteta".

"A gdje je sad grant Ministarstva o kojem je rektor pričao?! Tražili smo i Finansijski plan Fonda za 2009. u kojem stoji da je za novčane nagrade zlatnim studentima predviđeno 15.000 KM, a školarine za zaposlenike 693. 388,62 KM. Objavljeno je da je utrošeno 15.000 KM za zlatne studente, ali samo 143.252 KM za školarine za zaposlenike. Gdje je još 550.000 KM?", kazala je Karić.

Karić je istakla da razlog za ogorčenost nije novac već ponašanje rektora i njegovih saradnika.

"Pokušali smo ponovo da razgovaramo s njim, ali je na naš zahtjev za susret rektor reagirao krajnje neprimjereno. Rekao je "ne zanimate me, vi više niste studenti i nemam ništa s vama", istakla je Karić.

Zbog svega što su doživjeli posljednjih mjesec dana, "zlatni studenti" sutra će u 11 sati, u Domu mladih u Tuzli, održati konferenciju za medije na kojoj će informirati javnost o "ponašanju rektora i njegovih saradnika" te o narednim aktivnostima.