Novi Sad
0

Zlatne medalje bh.inovatorima

FENA
Za inovaciju "Brava koja se ne može nasilno otvoriti" i "Turbina sa lopaticama koje se klate" inovatori Vukašin Daljeviću iz Prijedora i Enes Hodžić iz Sarajeva nagrađeni su diplomama i zlatnim medaljama sa likom Nikole Tesle na tradicionalnom Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva "Tesla Fest", koji je od 12. do 15. oktobra održan u Novom Sadu.

"Bravom koja se ne može nasilno otvoriti" povećava se sigurnost od eventualnih provala u stanove i prostore u kojima se čuvaju različite skupocjenosti, dok "turbina sa lopaticama koje se klate" omogućava iskorištavanje kinetičke energije vodotoka na nov način, što je od velike važnosti u vremenu kada je potrebno proizvoditi električnu energiju, a da se pri tom ne ugrožava životna sredina, saopćeno je iz Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine.

Diploma i srebrna medalja sa likom Nikole Tesle pripala je Branki Kolar Mijatović iz Banja Luke za inovaciju "Priručna tabla za odlaganje kutlače", zatim Fikretu Aliću iz Tuzle za inovaciju "Usisivač-prečistač ispušnih plinova" i Branku Milićeviću iz Posušja za inovaciju "Plastenik promjenljive visine".

Diploma i bronzana medalja sa likom Nikole Tesle uručena je Borku Babalju i Huseinu Hujiću za zajedničku inovaciju "Prostorija za pušenje" te učeniku Treće osnovne škole iz Ilidže Arminu Hadžiću za inovaciju "Solarni kačket".

Udruženje Inovatora Rumunije dodijelilo je zlatnu medalju Asocijaciji inovatora BiH kao priznanje za njene aktivnosti i rezultate koje ostvaruje na polju inovatorstva.