Mostar
0

Zlatna plaketa web stranici špilje Vjetrenica

FENA
Na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2009. zlatnu plaketu u kategoriji turističkih web stranica dobila je stranica špilje Vjetrenica koju uređuje Speleološka udruga "Vjetrenica – Popovo polje" iz Ravnoga.

"Sretni smo zbog ove plakete jer se radi o nagradi vodećih profesionalaca nama iz nevladina sektora i jer se ovom plaketom pokazuje da oni uvažavaju moderne postavke turizma, među kojima na prvom mjestu osobnost mjesta, ruralno okružje, te znanstveni i ekološki pristup", kazao je tom prigodom u izjavi za Fenu urednik stranice Ivo Lučić.

Stranica www.vjetrenica.com postavljena početkom 2005. godine i do sada ju je posjetilo oko dva milijuna ljudi. Rađena oko osam mjeseci u studiju "Redesign" u Zagrebu i na njoj je ozbiljno radio tim stručnjaka.

Po Lučićevim riječima, presudnu podršku njezinoj realizaciji dao je doajen bh. turizma Mato Tomičić, a nakon što je u federalnoj Turističkoj zajednici (TZ) osnovao komisiju za Vjetrenicu jer Udruga, zbog skromnih financija, nije imala hrabrosti upustiti se u takav rad.

Cilj Komisije za Vjetrenicu bio je što prije osposobiti našu najpoznatiju špilju da iziđe na turističko tržište. Komisija je postigla dogovor da TZ Federacije podrži izdavanje naših prospekata i ulaznica, što je realizirano, a da TZ Heregovačko-neretvanske županije omogući sredstva za ovu mrežnu stranicu, kazao je Lučić.

"Mi smo posao napravili, a TZ HNŽ-a nije nikada napravila svoje što nam je stvorilo teškoće prema partnerima, a ova plaketa prvi je znak prihvata stranice u Mostaru budući da je njezina promocija u tom gradu onemogućena", kazao je Lučić.

Po njegovim riječima, iako je predstavljene stranice u Mostaru bilo zakazano za 11. veljače 2005. godine formalni domaćin, TZ HNŽ je u zadnji trenutak zatražila odgodu zbog nekih obaveza, a kasnije nije pristala na novu promociju.

"Žao nam je zbog toga jer je stranica koncipirana tako da predstavlja podlogu svima u regiji koji se bave turizmom na kršu pa su iz TZ imali dobrih razloga podržati takvu promociju. Njezina specifičnost je da je cijeli sadržaj izložen posebno za znanstvenike, turiste i djecu. Duboko smo svjesni da imamo najrazvijeniji krš u svijetu i sve što radim mora biti njegova 'slika i prilika', a naše područje jednoga dana treba postati svjetski vrh u krškom turizmu", kazao je Lučić.

On je dodao da je poput monografije o Vjetrenici web stranica naišla na laskave ocjene javnosti pa je jedan od članova zagrebačkog dizajnerskog tima s velikim međunarodnim uspjesima Bruketa & Žinić ocijenio da se radi o jednom od najboljih sajtova ove tematike.

Lučić je također zahvalio USAIDU koji je omogućio prevođenje veće količine teksta na engleski jezik te istaknuo da je engleska stranica Vjetrenice još nedovršena.