BiH
8

"Zlatna kašika" prošetala gradom i oduševila Sarajlije

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U organizaciji Udruženja građana "Zašto ne" u Sarajevu danas je održana mirna protestna šetnja, prilikom koje je, na opće oduševljenje građana, ulicama simbolično pronesena skulptura "Zlatna kašika".

Kašiku, dugu oko pet metara, nosilo je 10-ak ljudi, a u "napuhanom" stanju je održavala pumpa priključena na akumulator iz automobila. Autor kašike je sve vrijeme trčao okolo i krpio rupe. Povorku je činilo 30-ak ljudi.

Kašika je krenula sa Trga oslobođenja - Alija Izetbegović ka zgradi Predsjedništva BiH, ispred koje su članovi udruženje "Zašto ne" zastali kako bi pozirali. Nakon povika "Haj'mo, eto murije", kašika je napravila krug oko zgrade, a članovi udruženja su još jednom zastali kako bi pozirali ispred ulaza u Predsjedništvo, uz negodovanje policije. Nakon toga, kašika je "parkirana" u sali Art kina Kriterion. Povorka je prilično brzo prošla sarajevskim ulicama te je jedna od učesnica prokomentarisala: "Ovo je maraton sa kašikom, a ne parada".

Reakcije građana na kašiku bile su raznolike, od stidljivih osmijeha, snimanja mobitelima, okretanja, trubljenja iz automobila, pa sve do glasnih ovacija. Istina, dosta građana ostalo je zbunjeno te su pitali šta skulptura zapravo predstavlja.

"Ovo je simbolična akcija u okviru Point konferencije (Politička odgovornost i nove tehnologije), koju smo radili u Sarajevu tokom posljednja tri dana. Okupili smo mlade ljude iz cijelog svijeta koji se bave ovom temom, a jedna od ideja bila je da na neki način simbolično obilježimo političku odgovornost. Tu je Artur van Balen, umjetnik iz Berlina, koji širom svijeta radi na objektima na napuhivanje", izjavio je za Klix.ba Darko Brkan iz UG "Zašto ne".

"Za BiH, kada govorimo u kontekstu neispunjenih očekivanja, zlatna kašika je nešto simbolično. Kada govorimo o neispunjenim očekivanjima, i BiH i cijeli region mogu doći u obzir za ovakve i slične stvari. Na konferenciji su učestvovali i ljudi iz Albanije, u kojoj se bliže izbori, i već su htjeli da uzmu kašiku i ponesu je da tamo provedu sličnu akciju. Ovo je jedna originalna i simbolična ideja za BiH, budući da postoje brojne izjave političara koji su govorili o zlatnim kašikama u kontekstu obećanja kako će narod živjeti u određenom periodu", dodao je Brkan.