{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zlatko Miletić favorizira Hrvate nauštrb profesije

S
24.10.2009. u 11:19
0
43
Zlatko Miletić favorizira Hrvate nauštrb profesije
0
Zlatko Miletić favorizira Hrvate nauštrb profesije
Nakon što je Federalna uprava policije 20. oktobra ove godine objavila listu uspješnih kandidata, a u vezi sa konkursnom procedurom za poziciju mlađi inspektor, našoj redakciji stigao je e-mail kandidata koji su njome ogorčeni.
Naime, po Zakonu o policijskim službenicima Federacije BiH izbor kandidata sa liste uspješnih vrši rukovodilac institucije, a u ovom slučaju je to Zlatko Miletić, direktor Federalne uprave policije.

"Da li je ikome u ovoj državi jasno, da institucija koja provodi zakon, u kojoj je strogo zabranjena bilo kakva politička aktivnost njenih službenika, koja treba da bude nepristrasna i nezavisna i zaštićena od bilo kakvog političkog uticaja, bavi se politikom i to u pravom smislu te riječi, te diskriminira jedan od tri ravnopravna naroda u BIH“, navodi se u e-mailu koji je stigao našoj redakciji.

Naime, javnim konkursom tražena su četiri diplomirana kriminalista. Na listi uspješnih je bilo 68 kandidata, a prva četiri su bili Zoran Draško, Damir Mehmedspahić, Haris Šaljić i Slaven Tomaš.

Međutim, direktor Federalne uprave policije odabrao je kandidate pod rednim brojem 1., 4., 6. i 9. odnosno Zorana Drašku, Slavena Tomaša, Borisa Vidovića i Matana Marijanovića.

Javnim konkursom tražena su tri diplomirana pravnika. Na listi uspješnih je bilo pet kandidata. Prva tri su bili Elvira Klino, Aida Čolić i Amer Homarac. Međutim, direktor je odabrao kandidate 1., 2., i 5., odnosno Elviru Klino, Aidu Čolić i Marka Jašara.

Javnim konkursom tražena su dva diplomirana ekonomista. Na listi uspješnih je bilo pet kandidata. Prva dva kandidata su bili Edina Suljević i Esada Karović. Međutim, direktor je odabrao kandidate pod rednim brojem 3. i 5. odnosno Radenka Milića i Marka Agatića.

"Direktor Federalne uprave policije bira kandidate sa liste uspješnih kandidata vodeći pri tome računa o popisu stanovništva iz 1991. godine, a što mu zakon nalaže. Dakle, džaba vam ako ste najbolji na testiranju kao što su na listi za ekonomiste bile Edina Suljević i Esada Karović. Njihov peh je samo to sto su Bošnjakinje pa njih preskače i prima trećeplasiranog i petoplasiranog sa liste. Ovakvih je primjera u svakoj grupi. Jednostavno se preskače jedna nacija a favorizira druga“, navodi se u e-mailu.

Iz Federalne uprave policije poslali su nam odgovor na upit zašto kandidati sa liste uspješnih kandidata nisu imenovani po broju osvojenih bodova, već po nacionalnoj strukturi.

"U Federalnoj upravi policije Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji sistematizovana su 764 radna mjesta, a trenutno je popunjeno 507. Od toga Bošnjaka ima 357, Hrvata 90, Srba 41, ostalih 19.

Članom 4. Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH regulisano je da struktura policijskih službenika u policijskom organu odražava nacionalnu strukturu stanovništva prema popisu iz 1991. godine.

Federalna uprava policije je raspisala Javni konkurs za poziciju mlađeg inspektora u kojem je navedeno da će se prilikom odabira kandidata rukovodilac Federalne uprave policije rukovoditi odredbama člana 4. Zakona o policijskim službenicima. Imajući u vidu odredbe člana 4. predloženo je pet kandidata iz reda hrvatskog naroda, četiri kandidata iz reda srpskog, dva iz reda bošnjačkog i jedan kandidat iz rada ostalih“, navodi se u odgovoru Federalne uprave policije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: