BiH
0

Zlatko Lagumdžija primio ambasadora Braathua

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Kraljevine Norveške Jan Braathuom, saopćeno je danas iz te stranke.

Lagumdžija je naglasio da se BiH nalazi u najtežoj političkoj i ekonomskoj krizi u posljednjih šest godina, te da su procesi evroatlanskih integracija, nakon potpisivanja Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju s EU, potpuno blokirani neradom i neodgovornošću bh. vlasti.

Nema nikakve sumnje da su u BiH potrebne strukturalne reforme, počevši od Ustava koji je pun nedostataka, da bi se država mogla uhvatiti u koštac sa neimaštinom, organizovanim kriminalom i korupcijom. Uspjeh na ovom polju je moguć samo ukoliko domaće vlasti preuzmu posao i odgovornost za ispunjenje obaveza iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju s više zajedničkog truda, a manje uzajamnih svađa i optužbi kako bi se konačno odblokirali procesi EU integracija, navodi se u današnjem saopćenju SDP-a.

Dodaje se kako je očigledno da to neće biti moguće bez ustavnih promjena unutar BiH gdje nezamjenjivu ulogu pored bh. vlasti treba da odigraju i predstavnici međunarodne zajednice. To je osnovni preduslov za smanjenje prisustva međunarodnih faktora u BiH i zatvaranje kancelarije OHR-a.

Pored ostalog sagovornici su razgovarali i o budućem rješenju ustavne pozicije Distrikta Brčko. Obostrano je konstatovano da Distrikt Brčko mora biti dio Ustava BiH, sa osiguranim i punim mehanizmima zaštite pravnog statusa pred Ustavnim Sudom BiH. Ti mehanizmi pored kvalifikovane većine u Skupštini Distrikta Brčko moraju obuhvatiti i ostale institucije i pojedince koji po Ustavu imaju pravo pokrenuti pitanje ustavnosti pred Ustavnim sudom BiH.

Lagumdžija je još jednom dao punu podršku konkretnom rješenju amandmana usaglašenog s odgovarajućim čelnicima međunarodne zajedice u našoj zemlji, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP BiH.