BiH
0

Zlatko Lagumdžija: Nakon 11 godina Daytona BiH ponovo živi 1996. godinu

FENA
Zlatko Lagumdžija, poslanik u novom sazivu državnog parlamenta, kazao je da BiH 11. godina nakon Daytona ponovo živi 96. godinu zahvaljujući zaustavljanju ustavnih amandmana koji su bili dogovoreni na desetogodišnjicu Daytonskog sporazuma.

Imamo potpuno neefikasnu vlast i državu koja će nastaviti biti blokirana dok se ne počnu skidati Daytonski okovi. Današnja obljetnica Daytona može ustvari biti podsjećanje da sadašnje stanje ne vodi nikud, stav je Zlatka Lagumdžije.

"U pogledu daljne situacije postoje samo dvije mogućnosti jedna je da se i dalje valjamo u blatu beznađa, tako što će biti formirana nova vlast bez konkretnih programa, na raspodjeli plijena po entitetima, po kantonima i na nivou države. U tom slučaju imat ćemo pred sobom izgubljeno još šest, 16 ili 26 mjeseci u zavisnosti od toga koliko se ova vlast bude održala.

Druga mogućnost je da se odmah usvoji paket amandmana iz aprila mjeseca i nastave daljnje ustavne reforme. Taj paket amandmana treba da omogući da država počne preuzimati obaveze koje ima iz evropskog puta. U tom slučaju državni parlament ima šansu da ima vladu BiH i mi imamo šansu da zemlju počnemo izvlačiti iz krize. U protivnom bojim se da ćemo čekati dvanaestu, trinaestu ili ko zna koju obljetnicu Daytona", izjavio je povodom 11-te godišnjice Daytonskog sporazuma Zlatko Lagumdžija.