BiH
0

Zlatar ponudio ostavku nakon eksplozije na mezaru Alije Izetbegovića

Dnevni Avaz
Prema pisanju "Dnevnog Avaza", Vlada Kantona Sarajevo jučer je raspravljala o izvještaju Fonda za održavanje i izgradnju šehidskih mezarja o mjerama sigurnosti mezarja Kovači i posebno mezara prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

Međutim, tokom jučerašnje sjednice nije donesena nikakva odluka niti je zauzet stav, jer je, kako nam je potvrdio ministar za boračka pitanja KS Hajriz Bećirević, "izvještaj stigao suviše kasno".

"Odgodili smo raspravu za sutra. Koliko sam vidio, izvještaj je urađen korektno i navedena su pojašnjenja koja sam tražio", kaže Bećirević u čijoj je nadležnosti rad Fonda.

Direktor Fonda Emir Zlatar, kako saznajemo, ponudio je ostavku na tu funkciju u pismenoj formi navodeći da se na to odlučio "iz moralnih razloga".

Bećirević kaže da će se i o Zlatarevoj ostavci odlučiti tek danas. Nezvanično, na Vladi nije bilo povišenih tonova niti je neko tražio ostavke i smjene, ali jeste bilo zahtjeva ministara da dobiju potpunije informacije o istrazi, ali i o onome što je radio Fond.

Vlada će najvjerovatnije donijeti odluku o formiranju komisije u kojoj će biti nekoliko ministara kako bi se ispitao cijeli slučaj iz perspektive Kantonalne vlade.

Vlada KS je poslije povlačenja vojne straže preuzela obaveze u vezi s počastima na Izetbegovićevom mezaru.