Zastupnik DF-a
803

Zlatan Begić: Onaj ko sazove sjednicu Parlamenta FBiH čini krivično djelo

A. K.
Zlatan Begić
Zlatan Begić
Profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Tuzli i zastupnik DF-a u Parlamentarnoj Skupštini BiH Zlatan Begić reagovao je na prijedloge zakazivanja sjednice Federalnog parlamenta koja je danas odgođena. Kako je kazao, onaj ko u ovom trenutku sazove sjednicu čini krivično djelo.
Prema Begićevim riječima, onaj ko sazove, kao i onaj ko se odazove takvom okupljanju, protivno odlukama vlade i kriznih štabova, zanemarujući stanje nesreće i posebne vanredne okolnosti, te prouzrokuje posljedicu - direktno čini krivično djelo.

"Prema Ustavu Federacije BiH, u slučaju opasnosti po zemlju, kada Parlament Federacije ne može zasjedati, vlada je ovlaštena donositi uredbe sa zakonskom snagom, s vremenskim ograničenjem u pogledu njihovog važenja", napisao je Begić na društvenoj mreži Facebook.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je bila zakazana za danas u Domu mladih u Sarajevu, neće biti održana zbog naredbi kriznih štabova o zabrani okupljanja, ali i preporuka ljekara.

"Zamislite nastajanje klastera sa sjednice Parlamenta Federacije BiH, koju traže pojedini politikanti, a koji čine zastupnici i delegati iz čitave Federacije (oko 150 njih) među kojima ima i zdravstvenih radnika koji bi se poslije toga vratili na svoja radna mjesta - direktno u zdravstveni sistem. Od Neuma do Orašja. Pa valjda je ljudima jasno da je, nažalost, samo jedan slučaj iz Centra za srce kontaminirao UKC Tuzla i KB Zenica. U Zenici je 45 ljekara i medicinskih sestara u karantinu, u Tuzli 120 zdravstvenih radnika UKC-a u izolaciji", upozorio je Begić koji se zapitao da li neko želi oboriti čitav zdravstveni sistem uz katastrofalne posljedice.

Umjesto otkazane sjednice danas će biti održan Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.