Komemoracija
29

Zlata Grebo ostat će zapamćena kao pedagog, profesor, učitelj i prijatelj

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Kolege, studenti i prijatelji oprostili su se danas biranim riječima i s mnogo emocija od profesorice dr. Zlate Grebo, na komemoraciji upriličenoj na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu.

Bogić Bogićević prisjetio se Zlate Grebo kao dekanese FPN-a, velikog čovjeka i humanistice koja je od 'ranih mladalačkih dana bila borac protiv fašizma, nasilja i mržnje, protiv rata, boreći se za ljudska prava, posebno za prava žena.'

"Profesorica Grebo izvela je brojne generacije studenata ovog fakulteta. Ostat će zapamćena kao pedagog, profesor, kao učitelj svih nas, ali i kao prijatelj svih nas. Nosit ćemo je u sjećanjima, mislima i srcima jer ljudi umiru tek onda kad ih svi zaborave", naglasio je.

Profesorica Srebrenka Viđen istaknula je posvećenost profesorice Grebo poslu i studentima, te spomenula da su njeni brojni radovi problematizirali pitanja koja su u središtu imali ženu koju je trebalo osnažiti, a društvo osloboditi predrasuda i stereotipa o njenoj ulozi.

Kao njena studentica naglasila je da ih je profesorica Grebo učila da u pedagoškom i naučnom odrastanju slobodno i kritički propituju društvenu stvarnost, koristeći naučne metode i tehnike koje su imanentne sociologiji, demografiji, statistici, društvenih nauka u cjelini.

Obraćanje je završila ličnim doživljajem i sjećanjem na profesoricu Grebo te dodala da 'kako kažu, kamen, drača i raštika oblikuju Hercegovku, stamenu, jaku, emotivnu, tolerantnu, ali istrajnu i nepokolebljivu u slijedu i očuvanju vlastitih ideala i vrijednosti, utemeljenih prije svega na slobodi i antifašizmu'.

Profesor Hilmo Neimarlija istaknuo je da je, između ostalog, nastavnički rad profesorice Grebo imao dignitet pedagoškog odnosa i neposrednosti roditeljskog odnosa.

Profesorica Zlata Grebo rođena je u Trebinju 1922. godine. Odrastala je u Mostaru, gdje je završila gimnaziju, te se tokom srednjoškolskih dana sa sestrom Sanom Salahović priključila narodnooslobodilačkom pokretu. Obrazovanje je nastavila u Beogradu, potom u Sarajevu. Doktorirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 1973. godine. Bila je prva dekanesa Fakulteta političkih nauka (od 1975. do 1977.) i predsjednica Savjeta Univerziteta (od 1981. do 1983.). Dobitnica je nagrade ''Veselin Masleša'' (1976.) za naučna dostignuća u oblasti društvenih nauka.

Profesorica dr. Zlata Grebo preminula je 26. aprila, a sahrana će biti obavljena danas u 14.15 sati na groblju Bare.