BKC u Sarajevu
50

Životne priče 54 uspješne osobe u knjizi Kemala Balihodžića

Klix.ba
Kemal Balihodžić predstavio je sinoć u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu knjigu "Abeceda uspjeha i dobrog života & Tajne i vrline uspješnih". Knjigu su promovisali prof. dr. Dželal Ibraković, mr. Esma Palić, Mustafa Smajlović i Haris Dučić.

Knjiga u sedam poglavlja obiluje edukativnim i obrazovnim sadržajem, poučna je, interesantna i priželjkivana za sve uzraste, a posebno za mlade. Jača unutrašnji psihološki aspekt dokazivanja i uspjeha, pobuđuje, podstiče i afirmiše pozitivnu energiju i pozitivno u društvenoj praksi.

Posebno su izdvojena poglavlja: Kur'an o uspjehu i Biblija o uspjehu. Knjiga na prikladan način rasvjetljava šta o uspjehu i dobrom životu govore istočnjački šta zapadnjački psiholozi uspjeha. U poglavlju Tajne i vrline uspješnih obrađene su 54 životne priče uspješnih ljudi iz različitih sfera djelovanja, različitih sudbina, različitih sredina i zemalja, pa i kontinenata (Evrope, Azije, Sjeverne Amerike i Australije). Tu su Esad Duraković, Jasna Bajraktarević, Jovan Divjak, Vladimir Premec, Enes Karić, Hariz Halilović, Senadin Lavić, Đulsa Bajramović, Mile Babić, Nusret Abdibegović, Sulejman Bugari, Mensur Malkić, Senka Mesihović-Dinarević, Mirsad Granov, Azra Pašalić, Melika Mahmutbegović, Nura Bazdulj Hubijar, Martin Raguž, Miro Lazović, Mulo Hadžić, Nusret Helić, Kemal Kozarić, Nihad Imamović, Pero Gudelj, Nahid Hasanbegović, Elizabeta Josipović, Petar Ćorluka, Džemil Ugarak, Omer Kapa, Tarik Jašarević, Aida Begić, Nada Đurevska, Hanka Paldum, Esma Palić, Safeta Obhođaš, Enisa Žunić, Safet Sušić, Mirza Hrustemović, Vlatko Glavaš, Dragan Jović, Emir Balić, Midheta Kurspahić, Gordana Topić, Irma Balijagić, Almir Velagić, Adnan Hadžić, Hamza Alić, Sabina Pehić, Ermin Zec, Aldina Muslija, Šefik Patković, Sulejman Dautbegović, Vahid Gačić, Ahmed Begovac...

Balihodžić je u tri decenije rada u novinarstvu i publicistici shvatio značaj motivacionog faktora kod ljudi, posebno mladih.

"Za sve je uspjeh i sreća nadohvat ruke, samo to treba prepoznati, prihvatiti, uspostavom kvalitetnih pravila i tehnika, radeći kao i drugi, pa i više, nadograđivati i ići dalje. U ostvarivanju cilja koji sebi postavljate budite čvrsto uvjereni da to možete, krenite i eto vas na putu uspjeha. U životu je najvažnije da se odlučno koncentrišete na svoj zadatak i obavite kako treba, da osjetite unutarnje zadovoljstvo, radost i sami u tome uživate. Svako u životu ima i osjeti poraze, zastane i krene dalje u pravcu napretka i uspjeha. Volite svoj život, on je vaš. Upamtite, rad je ključ uspjeha", poručio je autor knjige.

Prof. dr. Jasna Bajraktarević u svojoj recenziji je istakla: "Neka svaki čovjek koji pročita ovu knjigu otkrije šta to doprinosi njegovom sjaju u očima i ko ga čini srećnim u životu. Ne trošimo vrijeme na ljude koji nas nisu zavrijedili i ne trošimo vrijeme na tugu koju sami možemo da izmijenimo. Jedino ne možemo da spriječimo i nikada do sada niko nije uspio ono što veličanstvo smrt donese sa sobom. Ne možemo da vratimo ljude koji su nestali i koje nikada nećemo zaboraviti. Ne možemo da vratimo ljude koje će bolest odvesti od nas, ali sve mimo toga je vrijedno borbe. Stvari koje ne možemo da mijenjamo naučimo da poštujemo. Bespomoćnost se ne priznaje kao odgovor u životu, to je ono što čovjek mora da zna - nikada ne dovedite sebe u poziciju da budete bespomoćni. I još nešto. Bog nam nikada ne pošalje problem da nam sa njim nije poslao i rješenje, samo moramo da se potrudimo da ga pronađemo."