BiH
57

Životna tragedija porodice Rizvanović: Težak život oca i sina u selu Prešina

Klix.ba
(Foto: TV1)
TV1 donosi priču o Asimu i Asmiru Rizvanoviću, ocu i sinu koji su se vratili u svoje rodno selo Prešina, 12 kilometara udaljeno od Vlasenice.

Životni brodolom porodice Rizvanović počinje 1984. godine. Nedugo nakon što je rodila blizance Asmira i Esmira, Asimova supruga je preminula.

Početkom rata Asim je zarobljen. U logoru je proveo 14 i po mjeseci. Nakon toga je upoznao drugu suprugu u Živinicama. I ona je preminula, a nakon nje desila se i nova tragedija. Utopio se sin Esmir, Asmirov brat blizanac.

"Fali mi, otkad sam se rodio mater nisam ni vidio. Imao sam brata blizanca, ali se on utopio prošle godine. Ostalu familiju koju imam i ne poznajem," priča Asmir.

Nakon što su tragično izgubili brata i sina Esmira, odlučili su da počnu novi život.

Vratili su se u svoje rodno mjesto, na ledinu. Samo to je ostalo od nekada bogatog imanja i kuće. Nekad je ovo selo bilo bogato mjesto sa petsto domaćinstava, a danas ima samo dva stanovnika koji se nadaju novom i boljem životu.

Njihovu kuću zamijenio je šator. To je sve što imaju. Bez vode i struje, ispred šatora sami sebi spremaju hranu. Kako kažu, jedu šta stignu. Trenutno čuvaju stado ovaca, za platu od 300 KM.

"Ništa nemamo. Samo ovako trčimo za ovcama, evo vidite gdje pravimo jelo. Tu napravimo hljeb, neko kuhanje i tako...", priča otac Asim.

Sin Asmir kaže kako mu je najveća želja kuća i struja.

Pomoć nisu tražili. Sasvim slučajno za njih je čuo Sakib Zuković iz Vlasenice, koji se lično angažovao da se ovim ljudima pomogne.

Zukanović je pokrenuo akciju kako bi se ovim ljudima do zime pomoglo u izgradnji kuće, a Federalno ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe reagovalo je odmah.

"Naša komisija pri Federalnom ministarstvu je utvrdila stanje. Potpisan je ugovor s dobavljačem i i izvođačem radova i nadamo se da ćemo do kraja godine otići kod tog povratnika u jedan topli ambijent i vidjeti da su se uslovi za život popravili", naveo je resorni ministar u Vladi FBIH Edin Ramić.