Zaštita prirode
5

Životinje u NP Sutjeska sve češća meta lovokradica, nadležni traže pomoć

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Posljednjih godina brojne lovokradice bespravno su se kretale Nacionalnim parkom Sutjeska, kršeći zakon i uzimajući sebi značajan novac, najčešće ubijajući životinje kojima je ovaj park prirodno stanište i koje su dio bogatog prirodnog nasljeđa.

Rukovodstvo Nacionalnog parka Sutjeska smatra nedopustivim da se pojedinci bogate kradući nacionalno bogatsvo poput životinjskih jedinki za koje, kako kažu, postoje tačno utvrđena pravila kako se čuvaju i kako se može ophoditi u očuvanju njihove vrste u svim segmentima pa i u dijelu lova.

"Odlučni da se ovakvim pojavama stane u kraj i da bi se prestalo s krađom nacionalnog bogatstva koje Nacionalni park "Sutjeska" s prirodnim i kulturno-istorijskim nasljeđem svrstava među najznačajnije parkove u svijetu, intenzivno provodimo mjere kako bismo povećali zaštitu, a krivolovce predali nadležnim službama da odgovaraju u skladu sa primjenjivim zakonima", kažu iz NP Sutjeska.

Proteklog vikenda tri osobe su uhapšene pod sumnjom da su lovile životinje u mjestu Videž na planini Zelengora. Njih su nadzornici Službe za nadzor, lov, ribolov, šume i zaštitu objekata Javne ustanove Nacionalni park Sutjeska zatekli u bespravnim radnjama suprotnim pravilima i propisima koje važe za prostor nad kojim rukovodi NP Sutjeska.

Tada je kod jednog od njih pronađen lovački karabin kalibra 5,56 milimetara s optičkim nišanom. M.R. koji je posjedovao lovačku pušku je iz Bileće, a s njim su bili i G.I. iz Istočnog Sarajeva te S.D. iz Trebinja.

Nadzornici NP Sutjeska nakon obavljene procedure su ih predali na dalje postupanje pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Policijske uprave Foča.

Uprava NP Sutjeska saznaje da je Bilećaninu M.R. privremeno oduzeto lovačko oružje i municija te da mu je uručen prekršajni nalog po Zakonu o oružju i municiji zbog bespravnog nošenja oružja.

Ovo je druga uspješna akcija sprečavanja krivolova u NP Sutjeska u posljednja dva mjeseca.

"Pozivamo sve građane da nam pomognu u namjeri da očuvamo bogatstvo NP Sutjeska i stanemo u kraj nečasnim pojedincima i grupama koji bespravno kao lovokradice od ovog nacionalnog bogatstva stječu dobit koja koristi samo njima i ozbiljna su prijetnja ne samo po narušavanje životinjskih vrsta, nego i po sve savjesne ljubitelje nesvakidašnje ljepote kojoj se podjednako dive posjetioci sa svih kontinenata", poručili su iz NP Sutjeska.