Tim prijatelja životinja BiH
0

Životinja nije igračka

Sarajevo-x.com
Nakon slučaja napuštenih štenaca njemačkog ovčara pronađenih u Velikom parku u Sarajevu oglaso se Tim prijatelja životinja BiH saopštenjem u kojem poručuju: Životinja nije igračka. Ne napuštajte svoje kućne ljubimce, budite odgovoran vlasnik.

"Većina napuštenih pasa i mačaka na ulicama naših gradova su direktno ili indirektno proizvod napuštanje od strane čovjeka. Njihov život okonča pod točkovima automobila, predmet su zlostavljanja od strane ljudi, izloženi gladi i smrzavanju, mučki ubijeni na ulicama gradova BiH od kvazi higijeničarskih službi davljenjem ili mecima iz malokalibarskog oružja, uhvaćeni i odvedeni u šinteraje gdje ih čeka sigurna smrt, navodno eutanazijom. Vrlo mali broj napuštenih pasa i mačaka ikada pronađe novi dom i dobije šansu za život," kaže se u saopštenju i nastavlja:

"Kako bi se stalo toj pošasti na kraj i okrutnost u postojećim praksama u odnosu prema napuštenim životinjama zamijenila empatijom, razumijevanjem, svi moramo postati svjesni uzroka problema napuštenih životinja, svjesni činjenice da životinje nisu igračke, da je nabava kućne životinje odgovoran korak na koji vas niko ne prisiljava, ali da onog trena kada se na isti odlučite postajete odgovorni jer ste dobili novog člana porodice. Životinje su osjećajna bića, gledaju u nama roditelja i prijatelja, vežu se za nas, veza je iskonska i samo je čovjek prekida, životinja nikad, osim smrću."

"Napustiti životinju i izbaciti je na ulicu jeste zločin za koji ne postoji nikakvo opravdanje. Napuštanje životinje je ravno ubistvu, jer ni pas ni mačka nikada nisu izvan opasnosti ako su bez nadzora čovjeka. Na kraju, zato su i ponijeli epitet životinja za društvo.

Ako niste sigurni da životinji možete osigurati: prostor za život, potrebno vrijeme, financijska sredstva za njeno uzdržavanje, odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, dovoljno interesa da za nju brinete i poklonite joj dugogodišnju predanost, i ljubav NEMOJTE nabaviti životinju.

Ako mislite da je životinja igračka, da neće imati svoje potomke pa na vas ne spada odluka o tome hoćete li joj učiniti dobro sterilizacijom ili kastracijom i tako je spasiti od toga da postane tuđi problem, da će se netko drugi brinuti za nju umjesto vas ili kad ćete vi biti odsutni, da ste skloni putovanjima i promjenama sredine, da se brzo zasitite neke stvari, NEMOJTE uzeti životinju. Time ćete spasiti nečiji život i omogućiti nekome drugome, ko je uistinu spreman preuzeti ovu odgovornost bez traženja ikakve naknade zauzvrat osim ljubavi, da našim četveronožnim prijateljima osigura život u ljubavi.

Sterilišite svoje ljubimce kako biste spriječili patnju i smrt i omogućili životinjama dug i miran suživot sa ljudima i ostalim životinjama, jer neželjeno potomstvo i napuštanje od strane ljudi stvara problem napuštenih životinja. Budite odgovoran i svjestan vlasnik te sterilizacijom spasite mnoge živote osudjene na lutanje, skloništa i nasilnu smrt," apeluju.

Prijatelji životinja u BiH još jednom pozivaju državne parlamentarce da daju podršku Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja u prvom čitanju na sjednici Predstavničkog doma 19. novembra 2008. i zahvaljuju se svima koji su se odazvali pozivu za pomoć u privremenom zbrinjavanju i udomljavanju napuštenih štenaca njemačkog ovčara ostavljenih u kutiji u velikom parku u Sarajevu.