Horor porodice Hadžić
0

Život u zeničkom haustoru

Sarajevo-x.com
U srijedu, 23.09, porodica Hadžić deložirana je iz stana u ulici Kulina bana u Zenici, koji se nalazi na 13-tom spratu. Deložacija je obavljena na zahtjev kompanije Arcelor Mittal koja je njegov vlasnik, a Hasib Hadžić, glava porodice, osim odlaska u penziju, našao se i na ulici. Nakon 40 godina provedenih u željezari.

Porodica Hadžić sada već pet dana živi u haustoru susjedne zgrade jer trenutno nema nikakvog smještaja.

Tokom rata njihov stan u zeničkom naselju Kanal je granatiran i dobijaju rješenje za drugi, zatim treći, i na kraju, ovaj četvrti stan.

Nakon deset godina života na ovoj adresi, porodica Hadžić je prisiljena da ga napusti iako prijeratni stanar nije tražio svoja prava.

U općinskoj administraciji Zenice objasnili su da je Hasib Hadžić izgubio sudski spor protiv kompanije Mittal koji je trajao dugo godina i da će u stan biti useljen neko sa liste radnika kompanije. U isto vrijeme tvrde da Hadžić ima stanarsko pravo na stan u naselju Kanal u kojem se trenutno navodno nalazi neko drugi.

No, Hadžići kažu da je upravo zbog ruševnog stanja na njihovoj prijeratnoj adresi, njima dodjeljivano rješenje nekoliko puta i da stanarski status imaju 25 godina.

Iako Hasib Hadžić već godinama vodi sudski spor i protiv općine Zenica, to nije bila smetnja da se deložacija porodice izvrši.

Naočigled vlasti njihova sramotna drama još uvijek traje.