BiH
0

Živkovićeva podrška Špirićevom "iskrenom izlaganju" i pismo Lajčaku

FENA
PSBiH
PSBiH
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković u potpunosti podržava „razumno i veoma iskreno izlaganje“ predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića izneseno na zasjedanju Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, ali istovremeno konstatira da jedino najviši predstavnici PSBiH nisu pozvani na taj sastanak "kako bi se čuo i glas naroda".

Neosporna je činjenica da je na ovaj način dodatno derogirana parlamentarna dimenzija života u BiH, naveo je Živković u srijedu u saopćenju za javnost.

U pismu OHR-u iznio je svoje mišljenje o mjerama visokog predstavnika, s posebnim akcentom na zahtjev upućen PSBiH, ujedno želeći potvrditi svoje opredjeljenje da postupi u istom pravcu kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, te, kako je naglasio, "u skladu sa svojom savješću i odlukama Glavnog odbora SNSD-a ukoliko se naši stavovi ne uvaže i ukoliko ne dođe do kvalitetnog dijaloga i zadovoljavajućih rješenja u vezi sa nametnutim rješenjima, podnesem ostavku na mjesto predsjedavajućega", prenio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

U pismu visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković zamjera način na koji je prijedlog za izmjene i dopune poslovnika upućen.

"Način na koji se obraćate Predstavničkom domu, osim što je u svojoj osnovi nedemokratski, po mom dubokom uvjerenju, nije primjeren ni parlamentarnoj praksi i diplomatiji koja se sve više uvodi kao model komunikacije u svijetu. U najmanju ruku neprimjereno je tražiti od poslanika da razmatraju Vaš prijedlog,a onda ultimativno tražiti da se tekst u predloženoj formi bezuslovno usvoji do 1.12.2007.godine u oba doma Parlamentarne skupštine. ... Moram da Vas upozorim da, u skladu sa važećim Poslovnikom, trenutno nisu ispunjeni uslovi da se ovo pitanje razmatra na nekoj od sljedećih sjednica. Prvo, zato što se još nije pojavio ovlašteni predlagač ovog prijedloga tako da nisu ispunjeni formalni razlozi za razmatranje istog, a drugo, u proceduri se već nalaze izmjene i dopune Poslovnika o kojoj trebaju da se poslanici izjasne na narednoj sjednici koja će biti sazvana za 14.11.2007.godine. Drugo,vjerujem da Vam je isto tako poznato da nije moguće dva zahtjeva za izmjene i dopune istog akta razmatrati istovremeno i da prednost ima onaj prijedlog koji je prvi upućen u proceduru. Mogućnost izlaska iz ove formalno-pravne teške, ali i suštinske pozicije postoji kada bi se pojavio ovlašteni predlagač sa zahtjevom da se razmatra Vaš zahtjev po članu 127. Poslovnika", navodi Živković.

U nastavku predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH elaborira tekst visokog predstavnika, iznoseći svoje argumente zbog kojih smatra da predložene izmjene i dopune Poslovnika ne bi dobile potrebnu podršku da bi bile usvojene.

U zaključku pisma Živković izražava uvjerenje da je ovim pismom uspio ubijediti visokog predstavnika "da su neki prijedlozi protivustavni, a time i otklonio Vaše potrebe da insistirate da ih na ovakav način tretiramo u Parlamentu, sa sasvim izvjesnim negativnim ishodom".