BiH
0

Živković uputio zahtjev Ustavnom sudu BiH

FENA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković je danas uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti stava 6. člana 11. Zakona o finansiranju institucija BiH, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Zahtjev za hitnu ocjenu ustavnosti pomenutog stava je upućen na osnovu člana VI tačka 3. a) Ustava BiH.

U saopćenju se precizira da Stav 6. člana 11. Zakona o finansiranju institucija BiH glasi: “Budžet se mora usvojiti najkasnije do 31. marta, nakon toga se neće realizirati rashodi u bilo koje svrhe osim isplate neisplaćenog duga sve dok se propisno ne usvoji.“

Dodaje se da Član VIII Ustava Bosne i Hercegovine glasi: „Parlamentarna skupština će svake godine, na prijedlog Predsjedništva, usvajati budžet za pokrivanje troškova potrebnih za izvršavanje nadležnosti institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH. Ako se takav budžet ne usvoji blagovremeno, privremeno će se primjenjivati budžet iz prethodne godine. Federacija će obezbjeđivati dvije trećine, a Republika Srpska jednu trećinu prihoda potrebnih za budžet, osim u slučajevima gdje Parlamentarna skupština odlučuje o načinu sticanja prihoda“.

U saopćenju se navodi da je Živković u svom Zahtjevu upućenom Ustavnom sudu predložio da se osporena odredba stava 6. člana 11. Zakona o finansiranju institucija BiH proglasi neustavnom.

S obzirom na moguće štetne posljedice za funkcioniranje institucija BiH, predsjedavajući je predložio da Ustavni sud BiH, po upućenom Zahtjevu hitno postupi, u skladu sa članom 24. stav. 4. Pravila Ustavnog suda BiH.

„Ukoliko hitnim postupanjem Ustavni sud ne može donijeti odluku po ovom Zahtjevu do početka marta 2008. godine, Živković je predložio da se na osnovu člana 77. Pravila Ustavnog suda BiH donese Privremena mjera o suspenziji stava 6. člana 11. Zakona o finansiranju institucija BiH do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH“, navodi se u saopćenju.

U obrazloženju upućenog Zahtjeva, predsjedavajući Živković je naveo da su restriktivne mjere blokade rashoda zbog neusvajanja Budžeta u određenom roku (31. mart), kako ih predviđa sporni stav, i na prvi pogled u direktnoj suprotnosti sa članom VIII Ustava BiH koji uređuje pitanje finansija BiH.

Osporene odredbe, osim što su očito neustavne, direktnom primjenom bi otežale ili čak prouzrokovale prestanak funkcioniranja institucija BiH, od zakonodavnih do izvršnih organa, a sa posebnim problemima u radu bi se suočila i tijela kao što su SIPA, Granična policija i druge, sa nesagledivim posljedicama po stabilnost, sigurnost i integritet Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju iz Živkovićevog kabineta.