BiH
0

Živković uputio pismo generalnom sekretaru Vijeća Evrope Terryju Davisu

FENA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković uputio je danas pismo generalnom sekretaru Vijeća Evrope Terryju Davisu i drugim članovima Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, u nadi da će uspjeti "objektivno iz parlamentarne perspektive prikazati trenutnu situaciju u BiH koja je eskalirala u ozbiljnu krizu vlasti, izvršne i zadonodavne.

Prema Živkoviću, od 19. oktobra, kada je OHR nametnuo mjere, u Bosni i Hercegovini je na snazi "vanredno stanje koje ni do današnjeg dana nije prestalo".

On je ocijenio da je visoki predstavnik izašao iz okvira svoga mandata, da se nametnutom odlukom krši Ustav BiH i da nije bilo objektivnih razoga za preduzimanje ovih aktivnosti, a pogotovo da nije bilo opravdanih razloga zahtijevati da se na ovaj način razgovara o izmjenama i dopunama Poslovnika Parlamentarne skupštine BiH.

Živković u je pismu Davisu naveo čitav niz akata, iz Daytonskog ugovora, Ustava BiH i drugih zakonskih propisa koji, prema njegovom mišljenju, pokazuju neutemeljenost Lajčakovih odluka.

  • Međutim, najvažaniji razlog zbog kojeg vam pišem, uvažene kolege, jeste neprimjeren, nedemokratski i neevropski način komuniciranja s najvišom zakonodavnom institucijom u zemlji putem ucjenjivanja parlamenta BiH od OHR-a čime se uvodi novi vid odnosa nepoznat u parlamentarnoj praksi i diplomatiji u svijetu, napisao je Živković.

Ukazao je da je od parlamentaraca zatraženo da razmotre i usvoje u istovjetnom tekstu izmjene i dopune poslovnika oba doma Parlamentarne skupštine do 1. decembra ili će, u suprotnom, one biti nametnute od visokog predstavnika.

  • Shvatit ćete da na ovaj način objektivno nije stvorena atmosfera za raspravu, a pogotovo za donošenje bilo kakvog dokumenta. Istovremeno, meni kao predsjedavajućem data je "nemoguća misija" dogovaranja s političkim neistomišljenicima kojima ove mjere odgovaraju i nisu zainteresovani za bilo kakav kompromis, naveo je Živković.

Na kraju pisma apelirao je na evropske parlamentarce da u skladu s položajem i ovlaštenjima postupe prema svojoj savjesti i pomognu u "zaštiti demokratije i parlamentarne dimenzije društvenog života u našoj zemlji".

  • Podrška s vaše strane uticala bi dvojako, podsticajno za građane naše zemlje i korektivno za kancelariju OHR-a, navodi se u Živkovićevom pismu.