BiH
0

Živković: Rad Parlamenta BiH bio opterećen nepovoljnom atmosferom

FENA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković smatra da je rad tog doma u toku ove godine bio nedovoljno produktivan, napomenuvši da je održano 18 sjednica, razmatrano 297 tačaka dnevnog reda, te usvojeno 49 zakona, među kojima i 22 zakona koje je proglasio visoki predstavnik.

„Smatram lično da je to bio nedovoljno produktivan rad Parlamenta BiH, ali u isto vrijeme je bio i opterećen nepovoljnom atmosferom za rad koja je uslovljena različitim viđenjem uređenja BiH, kako entiteta, tako naroda i građana i različitim viđenjem načina na koji BiH treba da pristupi evroatlantskim integracijama“, kazao je Živković u razgovoru za Agenciju FENA.

Jedno viđenje je, smatra on, da je Ustav BiH iz Dejtona dovoljno širok okvir da može BiH da približi evroatlantskim integracijama, dok je drugo viđenje da je potrebno donijeti takozvani evropski ustav kako bi BiH bila moderna, funkcionalna zemlja.

„Moram da kažem da su i jedni i drugi u pravu, ali to nam ujedno predstavlja otežavajuću okolnost za efikasan rad u samom Parlamentu“, kazao je Živković.

Podsjetio je da je usvojen i novi Poslovnik o radu koji će, po njegovom mišljenju, vrlo brzo morati da se mijenja zbog povećanja efikasnosti.

Živković ističe da poslanici previše vremena troše na jalove rasprave i nakon toga se sjednice održavaju po dva do tri dana. Njegova želja, kao predsjedavajućeg, je da rad bude mnogo efikasniji, a da poslanici svoje interese izraze u komisijskoj fazi tako da u Parlamentu bude praktično samo preslikavanje onoga velikog dijela posla koji se radi u komisijama.

Napomenuo je da se svake godine donosi plan rada Parlamenta, pri čemu se od Vijeća ministara i Predsjedništva BiH traži da daju svoje prijedloge tako da je Parlament uzročno povezan i sa radom Vijeća ministara i sa radom Predsjedništva.

„Moram da kažem da je Parlament svoj dio posla, najvećim dijelom, uradio. Neki zakoni nisu prošli, ali ti zakoni praktično su odraz onoga što sam na početku govorio, a to je različito viđenje načina na koji BiH treba da donosi zakone“, kazao je Živković.

S druge strane, Vijeće ministara najvećim dijelom nije uradilo svoj dio posla, a u zadnje vrijeme vidimo da i Predsjedništvo BiH kasni sa budžetom, tako da je sve to uzročno-posljedično vezano.

„Čini mi se da Parlament snosi dio krivice za neispunjenje svoga plana rada, ali su djelimično i drugi krivi“, kazao je Živković.

Na pitanje da li je situacija u Vijeću ministara BiH nastala nakon ostavke predsjedavajućeg Nikole Špirića, usporila rad Predstavničkog doma PSBiH, Živković je odgovorio da jeste.

„Praktično smo imali mjesec i po dana vakuma, pri čemu je Vijeće ministara bilo u takozvanom tehničkom mandatu, mada to zakonski nije dovoljno definirano šta znači tehnički mandat. Čini mi se da je sastanak šest lidera deblokirao tu situaciju, naravno i donošenje Poslovnika. Nadam se da će se dogovor koji su oni postigli u sljedećih šest mjeseci ispuniti i da ćemo biti vrlo blizu da se i potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do šestog mjeseca iduće godine“, kazao je Živković.

On ističe da je nakon parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uloga Parlamenta velika, međutim ulaz, input u Parlament treba da bude isto tako veliki.

„Jer ako mi ne dobijamo zakone, ne dobijamo nešto što je acquis communautaire iz Evropske unije, mi to ne možemo ni provoditi, odnosno usvajati. S druge strane, veoma važno je prije toga napraviti dogovor šta je nadležnost države, a šta nadležnost entiteta. Tačnije, trebamo definirati nešto oko čega se svaki dan sporimo, a to je prenos nadležnosti, odnosno organizacija BiH“, smatra Živković.

Ako napravimo tu deblokadu, kazao je on, mislim da je poslije toga samo formalan prolaz svih dokumenata kroz Parlament BiH.

„Očigledno da smo možda trebali odmah poslije Dejtona napraviti takav jedan dogovor gdje bi svi bili zadovoljni, niko ne bi bio gubitnik, a BiH bila jedna od uzora u regiji kako može da se brzo dođe do EU. Ali, na žalost, ostaje nam sad da u idućoj godini pokušamo da zajedno dođemo do ustavnih reformi, da napravimo zemlju koja je po mjeri svima, koja neće biti nikome ni tijesna niti će imati strahova u njoj bilo od otcjepljenja, bilo od unitarizacije i onda ćemo biti sposobni da kroz Parlament BiH zakoni prolaze malo brže“, kazao je Živković.

On očekuje da bi do kraja godine trebala biti održana još jedna sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi se pred poslanicima trebao naći Prijedlog budžeta institucija BiH za 2008. godinu međutim, prema njegovim informacijama, Predsjedništvo BiH ga još nije razmatralo.

Govoreći o planu aktivnosti za narednu godinu, Živković je kazao da prvo moraju da „pretresu“ plan rada koji je ostao od ove godine neispunjen.

„To će sigurno biti prioritet, a nakon toga ćemo u plan rada ubaciti ovo što se dogovorilo šest lidera na sastanku kao i redovne aktivnosti koje Parlament mora da radi svakodnevno. Ali ćemo sigurno biti otvoreni i za prijedloge opozicije, za prijedloge svih poslanika, za prijedloge nevladinih organizacija ali u mogućnostima i kapacitetu koji će doprinijeti da se plan ispuni, a ne samo da bude puki spisak želja“, kazao je Živković.