{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Živković pozvao parlamentarce JI Evrope da podrže BiH na putu prema evropskim integracijama

F
14.4.2008. u 13:30
0
0
Živković pozvao parlamentarce JI Evrope da podrže BiH na putu prema evropskim integracijama
0
Živković pozvao parlamentarce JI Evrope da podrže BiH na putu prema evropskim integracijama
Sofia
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković pozvao je danas u Sofiji najviše predstavnike parlamenata država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) da podrže nastojanja BiH za ubrzanim procesom ka evropskim i evroatlantskim integracijama.
U obraćanju učesnicima Sedme konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica SEECP-a, Živković je izrazio nadu da će 28. aprila u Luksemburgu ministri vanjskih poslova EU dogovoriti potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) BiH s EU, kao "dokaz dosadašnje bh. proevropske politike na kojoj se intenzivno radilo u parlamentu zajedno s drugim državnim tijelima i organima na svim nivoima".

- Sporazum BiH o stabilizaciji i pridruživanju bio bi najbolji dokaz da u našoj zemlji pobjeđuju snage demokratije i vladavine prava, a ne one snage prošlosti koje bi ponovo da žrtvuju naš put ka Evropi radi ličnih uskostranačkih interesa, ustvrdio je Živković.

Naglasio je da je opredijeljenost BiH za evropske i evroatlantske integracije neupitna, te se nada da je neupitna i podrška zemalja članica SEECP-a našoj zemlji na tom evropskom putu.

- Zašto ne reći - da još snažnijom saradnjom s nama uvjerite demokratsku Evropu da je BiH na dobrom putu i da, ako vi imate povjerenja u nas, to treba da imaju i naši evropski partneri i da nam dozvole da se pokažemo u punom kapacitetu i punoj odgovornosti, naveo je Živković

Naglasio je da su parlamentarci jugoistočne Evrope duboko svjesni važnosti regionalne saradnje i da će na ovom skupu uputiti još jedan snažan apel predstavnicima država članica da se proces saradnje na svim nivoima ohrabruje i podstiče.

Živković također smatra da u toj kooperaciji leži ključ zajedničkog, ali i uspjeha svake zemlje pojedinačno.

On očekuje da države članice SEECP-a nesebično nastave razmjenu dobrih iskustava u reformskim procesima, zakonodavnim, pravosudnim i drugim institucijama, te smatra da je u tom kontekstu značajno i buduće djelovanje Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

- RCC bi mogao da bude "sabirni“ centar dobrih i pozitivnih iskustava da bi se prošlost što brže prevazišla, naglasio je Živković, pozvavši parlamentarce jugoistočne Evrope da svojim prijedlozima i podrškom omoguće da RCC to u budućnosti i postane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: