Molitveni doručak
16

Živković ponovo u SAD-u: Članovima Kongresa govorio o kriminalu, korupciji i Komisiji za vrijednosne papire

FENA
Foto: Fena
Foto: Fena
Zamjenik predsjednika komisije za vrijednonosne papire Federacije BiH Matej Živković učestvovao je na molitvenom doručku u Washingtonu na poziv članova američkog Kongresa.

Sastanku su prisustvovali brojni kongresmeni koji su već od ranije upoznati sa dvostrukim pokušajem ubistva koje je Živković preživio.

Kongresmeni su izrazili uvjerenje da će kroz nedavno učinjeni veliki pomak u istrazi institucije BiH odmotati klupko te saznati identitete svih osoba uključenih u ovaj kriminalni akt.

Nakon dvije radne posjete Washingtonu prošle godine, Živković je detaljno upoznao kongresmene o učinjenom napretku te pokrenutoj inicijativi prema Parlamentu Federacije BiH za korekcije zakona o radu Komisije za vrijednonosne papire te izboru novih članova ovog tijela.

Na sastancima su kongresmeni identificirali organizirani kriminal i korupciju kao najozbiljniji problem sa kojima se BiH susreće te obećali kontinuiranu podršku SAD-a u ovoj borbi.

Isto tako, kongresmeni su izrazili zadovoljstvo da su neki bitni procesi konačno pokrenuti u Tužilaštvu BiH, a koji su od velikog značaja u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. 

Kongresmeni su upoznali Živkovića o nedavno usvojenom zakonu o sprečavanju stranog iznuđivanja, a kojim se strani dužnosnici bilo koje strane vlade mogu krivično goniti u SAD-u ukoliko traže ili nude mito američkom državljaninu ili američkoj kompaniji.

Živković je održao sastanak i sa predstavnicima političkih instituta u Washingtonu a koji se bave zapadnim Balkanom.