BiH
0

Živković: Oni koji glasaju protiv zakona o reformi policije glasaju i protiv VM i potpisivanja SAA

FENA
Oni koji budu glasali protiv zakona o reformi policije glasat će protiv Vijeća ministara BiH, te potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, rekao je danas novinarima u Sarajevu predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković.

On je kazao da je dodatno otežana situacija nakon najave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića da će podnijeti ostavku u slučaju da zakoni o reformi policije ne budu usvojeni.

-Sada više nije u opciji da li imamo policijsku reformu ili nemamo, nego da li imamo Vijeće ministara BiH ili nemamo, izjavio je Živković.

On je naveo da će SNSD u srijedu glasati za zakone koji su došli iz Vijeća ministara BiH, ako treba i hitnom postupku da bi se što prije stekli uvjeti za potpisivanje SAA.

Živković je kazao da SNSD-u nije problem da se u prijelaznim odredbama stavi izjava da će se ostali dijelovi reforme policije uskladiti s ustavom kada se donese, što traži Stranka za BiH, ali smatraju da takva vrsta obećanja nije prikladna za zakon.

On navodi da dosad u BiH nijedan zakon s nekom vrstom obećanja nije donesen, te da takva vrsta zakona i pravnog sistema nije viđena ni u bilo kojoj zemlji bivše Jugoslavije, ni i u svijetu.

-Smatrali smo da se to može riješiti zaključkom nakon donošenja zakona, ali je očigledno da neki žele mnogo više od toga što smo ponudili, ističe Živković.

Dodaje da je ključ za dovoljan broj glasova za ove zakone iz FBiH u rukama Stranke za BiH. Ako budu svi njeni članovi prisutni na sjednici i glasali ne bi trebalo da bude problema s većinom iz FBiH.