BiH
0

Živković i Bjorkman: Visok nivo saradnje BiH i Švedske

FENA
Odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske su na visokom nivou. Između ovih dviju zemalja nema otvorenih pitanja, izjavili su u ponedjeljak u Sarajevu predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković i zamjenik predsjednika Parlamenta Kraljevine Švedske Jan Bjorkman.

"BiH i Švedska imaju sporazum o dvojnom državljanstvu koji može poslužiti kao primjer i način za postizanje ugovora te vrste s drugim zemljama. Treba još da potpišu sporazume iz oblasti ekonomije, turizma i poljoprivrede, što će BiH biti prioritet u odnosima s ovom zemljom u narednom periodu", kazao je Milorad Živković.

Zamjenik predsjednika švedskog parlamenta uvjeren je da će parlamentarna saradnja dviju zemalja biti još više ojačana. Zadovoljan je što je BiH parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom i izražava podršku švedskih parlamentaraca njenom daljnjem putu prema Evropi.

Jan Bjorkman je na čelu delegacije Parlamenta Kraljevine Švedske koja trenutno boravi u posjeti našoj zemlji.

Danas se ta delegacija sastala sa članovima Kolegija Predstavničkog doma PSBiH. U naredna dva dana imat će susrete i s drugim bh. zvaničnicima te s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Miroslavom Lajčakom.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković zahvalio je gostima za dosadašnju pomoć njihove zemlje BiH, veću od 130 miliona eura i najavio daljnju godišnju podršku od 24 milona eura.

Taj novac će biti upotrijebljen prvenstveno za projekte u oblasti povratka izbjeglica, za obnovu škola i druge infrastukture, a nadzor nad trošenjem imat će izvršne vlasti BiH, kazao je Živković.

Švedska je primila više od 60.000 izbjeglica iz naše zemlje.