BiH
9

Živko Budimir: Prihvatit ću smjenu Vlade FBiH, ako i Nermin Nikšić podnese ostavku

Anadolija
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Živko Budimir izjavio je za agenciju Anadolija da nema ustavne ovlasti da smijeni Vladu FBiH iako, kako kaže, kao čovjek, ali i predsjednik FBiH ne podržava puno onog što se dešava na sjednicama Vlade FBiH. Štaviše, misli da je to apsurdno.

Naime, Zastupnički dom Federalnog parlamenta jučer je sa 28 glasova protiv i 21 suzdržanim oborio Izvještaj o radu Vlade FBiH, što znači da su podršku Nerminu Nikšiću uskratili čak i neki zastupnici njegove stranke, vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP). Budimir priznaje da Ured predsjednika FBiH nije primio Izvještaj o radu Vlade FBiH. Napominje da je izostala saradnja na relaciji premijer i predsjednik FBiH.

"Jučerašnji događaj u Parlamentu odnosno odbijanje Izvješća o radu Vladu FBiH može se smatrati nepovjerenjem Vladi FBiH, a i ne mora se tako tumačiti. Ono što je evidentno jeste da ja kao predsjednik FBiH nemam ustavne ovlasti smijeniti Vladu FBiH. Ja kao predsjednik FBiH mogu da djelujem samo na način da predsjednik Vlade FBiH predloži razrješenje ministara. Vjerojatno bih prihvatio takvo rješenje u slučaju kada bi došlo do razrješenja svih 16 ministara, ali uz ostavku i predsjednika Vlade FBiH. Osim toga, svaki ministara pojedinačno može uputiti zahtjev za razrješenje, i to može prihvatiti predsjednik FBiH", kazao je Budimir.

Na pitanje ima li informacija da će federalni premijer Nermin Nikšić predložiti smjenu Vlade FBiH, jer je očito da nema potpunu podršku ni u svojoj stranci, SDP-u, Budimir je odgovorio:

"Ne mogu reći može li se očekivati da premijer FBiH uputi prijedlog o razrješenju svih 16 ministar i da to potvrdi svojom ostavkom na poziciju premijera. Nakon jučerašnjeg glasovanja, dobro ste primijetili, ni svi zastupnici iz SDP nisu dali potporu radu Vlade FBiH", istakao je Budimir.

Ne prihvata stav SDP-a kako nije u mogućnosti sam donositi odluke u FBiH, iako je to bila pobjednička stranka, te pojasnio kako su sjednice Vlade FBiH i zakazivane samo onda kada je SDP bio siguran da ima dovoljnu podršku za svoje planove, što, po Budimiru, govori o njihovom utjecaju.

Podsjetio je kako je procedura izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH u Parlamentu na određen način provedena, ali ne do kraja, jer je potegnuto pitanje vitalnog nacionalnog interes. Taj predmet je, podsjeća, još uvijek na Ustavnom sudu FBiH.

Budimir je potvrdio kako je tačno da je Vlada FBiH nabavila za Ured predsjednika FBiH vozilo Audi A6. Prema izvještajima bh. medija, automobil je vrijedan 102 hiljade KM.

"Ja sam kao predsjednik FBiH sedam mjeseci bez službenog vozila. Koristim vozila rent a cara za obavljanje redovnih aktivnosti. Vlada FBiH je nabavila vozilo za Ured predsjednika FBiH. Radi li se o skupocjenom automobilu? Radi se o automobilu kakav je Pravilnikom propisan za Ured predsjednika FBiH. To je Audi A6. Svakako da ću ga preuzeti i koristiti u svom radu. Ne vidim u tome ništa sporno. Ne vidim kako bih drugačije mogao obavljati svoj posao jer sam za proteklih dvije i po godine prešao 400 tisuća kilometara", rekao je Budimir.