BiH
0

Živko Budimir poziva lidere stranaka na rješenje krize

Klix.ba
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir nakon sjednice Doma naroda u Parlamentu FBiH uputit će poziv za zajednički sastanak s predsjednicima sedam političkih stranaka ( SDA, SDP BiH, SBB BiH, HDZ BiH, HSP BiH, HDZ 1990 i S BiH).

Povod pozivu na sastanak je traženje rješenje aktualne političke situacije u FBiH, a nakon ponovne blokade institucija vlasti.

Predsjednik Budimir očekuje da će čelnici stranaka pokazati odgovornost i spremnost na poštivanje demokratskih postulata, dijaloga, kompromisa, te Ustava i Zakona i zakonskih procedura FBiH, saopćeno je iz Budimirovog kabineta.

"Građani i narodi FBiH i BiH taoci su postojeće krize i nefunkcioniranja institucija FBiH poradi nedostatka dijaloga i kompromisa političkih stranaka i njihovih čelnika. Evidentno je kako su uzroci za postojeće stanje u lošim i nedorečenim zakonskim regulativama kao i stavovima političkih stranaka koji kao prioritetni cilj imaju zadovoljenje stranačkih interesa. Privredno stanje zemlje kao i socijalne prilike velikog broja stanovnika trebali bi biti dostatnim razlogom za formiranje vlade koja bi poduzela sve potrebne radnje za stvaranje ambijenta za pokretanje gospodarstva i popravljanje socijalne situacije, kao i odlučan obračun sa korupcijom", saopćeno je.

Sastanak će biti organiziran u uredu predsjednika u utorak 19.02. u 12:00 .