Bivši predsjednik FBiH
234

Živko Budimir na Sudu u Sarajevu oslobođen svih optužbi

M. N.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Bivši predsjednik FBiH Živko Budimir danas je na Općinskom sudu u Sarajevu oslobođen optužbi za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanje dara ili drugih oblika koristi te protivzakonito posredovanje koja su mu se stavljala na teret.
Prema mišljenju Suda, ova presuda nije zahtijevala opširno obrazlozenje. Također, tokom izricanja presude navedeno je da nije bilo dovoljno materijalnih i subjektivnih dokaza za osuđujuću presudu.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Predmetom su bili obuhvaćeni i Suad Kulosman, Željko Asić i Armin Kulovac, koji su priznali krivična djela i sklopili sporazum s Tužilaštvom te osuđeni, Petar Barišić za kojim je raspisana potjernica te pomoćnik ministra pravde FBiH Hidajet Halilović protiv kojeg je istraga obustavljena jer nije bilo dokaza da je učestvovao u krivičnim djelima.

Budimira se teretilo da je, djelujući s drugim optuženima, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života, kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Teretilo ga se i za zloupotrebe položaja ili ovlasti nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za ličnu upotrebu, koji su kupljeni budžetskim sredstvima. Njegov advokat kazao je kako je sporni račun za ručak platio Budimir iz vlastitih sredstava, a da je odijela kupio u outletu u SAD-u gdje je bio u zvaničnoj posjeti, a nakon što mu je izgubljen kofer.