{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Živko Budimir na obilježavanju godišnjice pada Berlinskog zida

F
8.11.2014. u 19:37
0
14
Živko Budimir na obilježavanju godišnjice pada Berlinskog zida
0
Živko Budimir na obilježavanju godišnjice pada Berlinskog zida
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir prisustvuje u Berlinu na konferenciji povodom 25. godišnjice pada Berlinskog zida, saopćeno je iz njegovog ureda.
Naziv konferencije je "World without walls" a tema o kojoj je Budimir govorio odnosila se na sudbinu malih naroda u svjetskim procesima.

Govoreći o padu Berlinskog zida, koji je izbrisao granice između Istoka i Zapada, Budimir se zapitao jesu li se nakon dvadeset i pet godina ispunila očekivanja većine istočnih zemalja o slobodi, sigurnosti, prosperitetu i unapređenju kvalitete života.

"Dvadeset i pet godina poslije, povjerenje u međunarodni zakon i političke procese je na kamenom dnu. Na ovogodišnjim oktobarskim izborima poražen sam kao jedini kandidat koji iskreno promovira ideju ujedinjene države, s jednim predsjednikom umjesto 'predstavnika tri etničke skupine', s Vladom Bosne i Hercegovine umjesto postojećeg Vijeća ministara, kao i Ministarstvom poljoprivrede te Ministarstvom unutrašnjih poslova na razini države Bosne i Hercegovine, s neophodnim Vrhovnim sudom Bosne i Hercegovine kojeg sada nemamo u pravosudnom sustavu", rekao je Budimir.

Dalje je naveo da je on promovirao državu Bosnu i Hercegovinu bez entiteta Republike Srpske i Federacije, interno ustrojenu kao četiri multietničke, multireligijske regije na temelju kriterija geografskog položaja, ekonomije i transporta…, što bi Bosnu i Hercegovinu činilo normalnom evropskom zemljom, kako je dodao.

"Predvidio sam sve što Bosna i Hercegovina očajnički treba - sve što nam je Daytonski ustav oteo“, kazao je predsjednik Budimir osvrćući se na nedavne oktobarske izbore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: