{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Živko Budimir na obilježavanju godišnjice pada Berlinskog zida

F
8.11.2014. u 19:37
0
14
Živko Budimir na obilježavanju godišnjice pada Berlinskog zida
0
Živko Budimir na obilježavanju godišnjice pada Berlinskog zida
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir prisustvuje u Berlinu na konferenciji povodom 25. godišnjice pada Berlinskog zida, saopćeno je iz njegovog ureda.
Naziv konferencije je "World without walls" a tema o kojoj je Budimir govorio odnosila se na sudbinu malih naroda u svjetskim procesima.

Govoreći o padu Berlinskog zida, koji je izbrisao granice između Istoka i Zapada, Budimir se zapitao jesu li se nakon dvadeset i pet godina ispunila očekivanja većine istočnih zemalja o slobodi, sigurnosti, prosperitetu i unapređenju kvalitete života.

"Dvadeset i pet godina poslije, povjerenje u međunarodni zakon i političke procese je na kamenom dnu. Na ovogodišnjim oktobarskim izborima poražen sam kao jedini kandidat koji iskreno promovira ideju ujedinjene države, s jednim predsjednikom umjesto 'predstavnika tri etničke skupine', s Vladom Bosne i Hercegovine umjesto postojećeg Vijeća ministara, kao i Ministarstvom poljoprivrede te Ministarstvom unutrašnjih poslova na razini države Bosne i Hercegovine, s neophodnim Vrhovnim sudom Bosne i Hercegovine kojeg sada nemamo u pravosudnom sustavu", rekao je Budimir.

Dalje je naveo da je on promovirao državu Bosnu i Hercegovinu bez entiteta Republike Srpske i Federacije, interno ustrojenu kao četiri multietničke, multireligijske regije na temelju kriterija geografskog položaja, ekonomije i transporta…, što bi Bosnu i Hercegovinu činilo normalnom evropskom zemljom, kako je dodao.

"Predvidio sam sve što Bosna i Hercegovina očajnički treba - sve što nam je Daytonski ustav oteo“, kazao je predsjednik Budimir osvrćući se na nedavne oktobarske izbore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: