Za godinu dana dobili samo 400 KM
0

Živinice: Radnici Konjuha na minus deset traže svoja prava

Piše: D. Brkić
Radnici živiničkog Konjuha stupili su ponovo u generlani štrajk. Razlog je činjenica da nisu dobili obećanu platu, a od menadžmenta preduzeća su zatražili minimalac kako bi prehranili svoje porodice.

"Ovo više nema smisla. Za godinu dana dobili smo dva puta po 200 KM. Vjerovali smo da će se stvari pomjeriti s mrtve tačke, ali naša agonija je produbljena. U međuvremenu, većinski vlasnici iz Hrvatske su imenovali direktora. Riječ je o 71-godišnjem Bruni Bukoviću, koji je rijetko kad u Živinicama. No, sve je to iskoristio donedavni direktor Osman Abadžić, koji na svaki radnički upit odgovara riječima kako on nije direktor", kaže predsjednik Sindikata Mevludin Trakić.

Na jutrošnjem zboru u krugu preduzeća okupilo se oko 500 radnika uprkos iznimno niskim temperaturama. Zahtijevaju smjenu kompletnog menadžmenta preduzeća.

"Tražimo da neko napokon preduzme konkretne korake. Neka se promijeni bilo šta, a u krajnjoj liniji neka se proglasi i stečaj preduzeća. Ovako više ne ide", kaže Trakić.

Radnicima Konjuha pridružile su se i nekadašnje radne kolege koje su u međuvremenu otišle u zasluženu penziju. S nevjericom su penzionisani zaposlenici gledali u preduzeće koje je na izdisaju, a koje je nekada bilo ponos Živinica.

Radnici Konjuha dobili su i pismo podrške od radnika zavidovićke Krivaje. Generalni štrajk se nastavlja, a radnici će se jednom sedmično okupljati na zboru.