Apel za spas
0

'Žive životinje u Butmiru brutalno zatrpane'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Udruženja građana "Pomoć životinjama - Help Animals" Sarajevo i "Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini" uputili su zahtjev za hitno zbrinjavanje napuštenih pasa na području bivšeg romskog naselja u Butmiru, a u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja.

U zvaničnom dopisu načelniku Općine Ilidža Ameru Ćenanoviću, Kantonalnoj veterinarskoj inspekciji, Ministarstvu privrede KS-a, Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a i Uredu za veterinarstvo BiH sa zahtjevom se navodi da je, nakon iseljavanja Roma s područja bivšeg romskog naselja u Butmiru, preostao veliki broj pasa i štenaca od jedne do osam sedmica, a koji su bili smješteni u podzemnim jamama i ostacima ruševina.

Na teren su, tvrde u pismu, dovedeni bageri KJKP "Rad" da čiste lokaciju uprkos apelima grupe građana i datim obećanjima da će se početak radova na čišćenju terena odgoditi do zbrinjavanja napuštenih pasa.

Udruženja tvrde da je 12. i 13. juna za vrijeme rušenja naselja, došlo i do brutalnog zatrpavanja živih životinja, a koje je neformalna grupa aktivista za zaštitu životinja otkopavala. Tri psića su pronađena ugušena, a ostali su spašeni.

-Smatramo da je svaki dalji nastavak radova na ovom lokalitetu potpuno nedopustiv do privremenog zbrinjavanja preostalih pasa, pogotovu u situaciji u kojoj se ne zna broj preostalih živih životinja u nepristupačnim dijelovima terena, čija je vidljivost slaba i čiji bi životi lako mogli biti ugroženi, stoji u pismu.

Udruženja, do osnivanja skloništa, zahtijevaju privremeno zbrinjavanje pasa preostalih na ovom lokalitetu te podsjećaju da će svako daljne ignoriranje ovog problema predstavljati ne samo kršenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, nego "svjesno zatvaranje očiju nad patnjom ovih nedužnih bića".

-Nemogućnost da se izgradnja općinskog i gradskog skloništa završi u kratkom roku ne smije predstavljati prepreku da se ovi psi privremeno zbrinu u improvizovanom skloništu, u ograđenom prostoru namijenjenom njima na istoj ovoj lokaciji, a na koje bi se ubacile drvene kućice te im se osigurala hrana i veterinarska zaštita, navedeno je.

Udruženja nude i pomoć u obliku 15 drvenih kućica za pse te obavještava nadležne da je njihovo prijateljsko udruženje iz Austrije "Tierhilfe Sueden" spremno pomoći i uraditi kastracije tih pasa, ali pod uvjetom da psi budu zbrinuti.