{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Žive životinje u Butmiru brutalno zatrpane'

F
29.6.2009. u 16:10
0
12
'Žive životinje u Butmiru brutalno zatrpane'
0
'Žive životinje u Butmiru brutalno zatrpane'
Foto: Reuters
Udruženja građana "Pomoć životinjama - Help Animals" Sarajevo i "Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini" uputili su zahtjev za hitno zbrinjavanje napuštenih pasa na području bivšeg romskog naselja u Butmiru, a u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja.
U zvaničnom dopisu načelniku Općine Ilidža Ameru Ćenanoviću, Kantonalnoj veterinarskoj inspekciji, Ministarstvu privrede KS-a, Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a i Uredu za veterinarstvo BiH sa zahtjevom se navodi da je, nakon iseljavanja Roma s područja bivšeg romskog naselja u Butmiru, preostao veliki broj pasa i štenaca od jedne do osam sedmica, a koji su bili smješteni u podzemnim jamama i ostacima ruševina.

Na teren su, tvrde u pismu, dovedeni bageri KJKP "Rad" da čiste lokaciju uprkos apelima grupe građana i datim obećanjima da će se početak radova na čišćenju terena odgoditi do zbrinjavanja napuštenih pasa.

Udruženja tvrde da je 12. i 13. juna za vrijeme rušenja naselja, došlo i do brutalnog zatrpavanja živih životinja, a koje je neformalna grupa aktivista za zaštitu životinja otkopavala. Tri psića su pronađena ugušena, a ostali su spašeni.

-Smatramo da je svaki dalji nastavak radova na ovom lokalitetu potpuno nedopustiv do privremenog zbrinjavanja preostalih pasa, pogotovu u situaciji u kojoj se ne zna broj preostalih živih životinja u nepristupačnim dijelovima terena, čija je vidljivost slaba i čiji bi životi lako mogli biti ugroženi, stoji u pismu.

Udruženja, do osnivanja skloništa, zahtijevaju privremeno zbrinjavanje pasa preostalih na ovom lokalitetu te podsjećaju da će svako daljne ignoriranje ovog problema predstavljati ne samo kršenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, nego "svjesno zatvaranje očiju nad patnjom ovih nedužnih bića".

-Nemogućnost da se izgradnja općinskog i gradskog skloništa završi u kratkom roku ne smije predstavljati prepreku da se ovi psi privremeno zbrinu u improvizovanom skloništu, u ograđenom prostoru namijenjenom njima na istoj ovoj lokaciji, a na koje bi se ubacile drvene kućice te im se osigurala hrana i veterinarska zaštita, navedeno je.

Udruženja nude i pomoć u obliku 15 drvenih kućica za pse te obavještava nadležne da je njihovo prijateljsko udruženje iz Austrije "Tierhilfe Sueden" spremno pomoći i uraditi kastracije tih pasa, ali pod uvjetom da psi budu zbrinuti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: