Protiv predrasuda
16

Živa biblioteka danas u Historijskom muzeju BiH, a knjige su živi ljudi

A. P.
Historijski muzej BiH (Foto: H. M./Klix.ba)
Historijski muzej BiH (Foto: H. M./Klix.ba)
U Historijskom muzeju BiH danas od 13 do 16 sati bit će upriličen događaj pod nazivom "Živa biblioteka".

Ovaj udruženi projekat Živih biblioteka (Living Library) sa prostora bivše Jugoslavije je biblioteka koja se zasniva na principima posudbe i čitanja, samo što su knjige u ovome slučaju živi ljudi.

Projekat počiva na istoimenoj metodi odobrenoj i prakticiranoj od Vijeća Evrope, a ima za cilj suočavanje sa predrasudama koje građanke/i imaju prema drugačijim sugrađankama/ima i njihovo savladavanje u svrhe razumijevanja, prihvatanja te inkluzije marginaliziranih jedinki u društvo.

"Živa biblioteka je projekat kojim želimo potaknuti ljude da preispitaju predrasude koje imaju prema osobama sa određenim iskustvima i životnim pričama", poručuju organizatori.

Živa biblioteka funkcioniše kao bilo koja druga biblioteka: posjetioci prelistaju katalog dostupnih naslova, izaberu knjigu koju žele pročitati i posude njima najzanimljiviju knjigu na ograničeno vrijeme (30 minuta). Nakon čitanja Knjigu vraćaju u biblioteku i, ako žele, posude drugu. Jedina razlika je u tome što su u Živoj biblioteci knjige ljudi, a čitanje podrazumijeva razgovor sa knjigama. U Živoj biblioteci su i bibliotekari, volonteri, promoteri, rječnici i koordinatori.

U Živoj biblioteci naći će se osoba zlostavljana u vezi, ateista, djevojka u kolicima, Jevrejka, vegetarijanka, djevojka s hidžabom, izbjeglica, organizatorica prve Bh. povorke ponosa, feminista, živi spomenik i aktivistkinja za zaštitu životinja.