{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zirojević: Vraćanje kredibiliteta BiH

S
3.7.2009. u 20:10
0
1
Zirojević: Vraćanje kredibiliteta BiH
0
Zirojević: Vraćanje kredibiliteta  BiH
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević pozdravio je večeras odluku Ustavnog suda BiH o privremenoj suspenziji Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u BiHi ocijenio da će ova mjera omogućiti vraćanje kredibiliteta BiH, kao zemlje koja ima ozbiljne namjere za priključenje EU .
"Ovo je pravi put za ispravljanje greške koja je učinjena usvajanjem pomenutog zakona i jedini ispravan način za vraćanje kredibiliteta BiH, kao zemlje koja ima ozbiljne namjere za priključenje EU", rekao je Zirojević Srni i
istakao da je upravo takvu odluku i očekivao.

On je podsjetio da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ukazivalo nadležnim institucijama i javnosti na posljedice ovog zakona "kojim je BiH ozbiljno prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, a samim tim i Cefta sporazum".

Prema njegovim riječima, odluka Ustavnog suda BiH predstavlja institucionalni uvod u vraćanje kredibiliteta BiH kao ugovorne strane u bilo kojem ugovornom odnosu, i daje dodatne argumente u pregovorima BiH za prijem u članstvo Svjetske trgovinske organizacije.

Zirojević je naglasio da suspenzija Zakona o zaštiti domaće proizvodnje značajno smanjuje prijetnju građanima BiH za nova poskupljenja na domaćem tržištu.

"Ova odluka, osim potrošačima u BiH ide u korist i primarnim proizvođačima, izvoznicima posebno, jer su oni bili direktno ugroženi odredbama ovog spornog zakona", zaključio je Zirojević.

Ustavni sud BiH danas je privremeno obustavio primjenu Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Sporazuma Cefta.

Ustavni sud usvojio je zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilije Filipovića, kojim se traži donošenje privremene mjere kojom bi bila obustavljena primjena Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Sporazuma Cefta.

U saopštenju Ustavnog suda BiH navodi se da će ova mjera ostati na snazi do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u ovom predmetu.

Filipović je 30. juna uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za osporavanje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje, dan prije početka njegove primjene na Hrvatsku i Srbiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: